Auchentoshan Valinch 2012


Crème brûlée op doping
  • Morrison Bowmore Distillers
  • Dalmuir, Lowlands
  • geen leeftijdsaanduiding
  • 57.2%
Deze Auchentoshan Valinch 2012 is alweer de tweede editie van deze cask strength whisky. In wezen is dit een ruwe Auchentoshan Classic die jaarlijks in een beperkte oplage verschijnt. Hij kreeg de naam mee van het instrument waarmee men een proefstaal uit het vat haalt.

Proefnotities

Uiterlijk: Een warmgele kleur die ik niet onmiddelijk associeer met een jonge whisky gerijpt op first-fill Amerikaanse bourbonvaten. Schijn bedriegt soms.

Aroma: Een mens zou bij een alcoholgehalte van 57.2% een dreun van jewelste verwachten. En toch is deze Valinch zeer zacht in de neus. Overduidelijk crème brûlée en wat bruine suiker. Met water komen hier al zeste van sinaasappel en een zachte bloemengeur bij.

Smaak: Op de tong zet de zoete inval van de neus zich verder. Romige vanillepudding waar zeste van sinaasappel is aan toegevoegd om het geheel interessant te houden. Naar het einde toe wordt een zakje gekarameliseerde amandelen opengedaan. Dit wordt vooral duidelijk als je even met je tong langs je tanden gaat.

Finish: De notige smaak zet zich lang voort en doet je reeds verlangen naar de volgende slok. Het romige van de pudding wordt verdrongen door het olie-achtige van de noten.


Een whisky voor zoetebekken ! Deze associeer je met het dessert. Hij is uiterst zacht en geeft zich helemaal bloot met water. Hij verdraagt best wel een flinke dosis van dat kleur-en smaakloze goedje.

Bovendien een zeer budgetvriendelijke whisky. Rond de nieuwjaarsperiode was deze op de kop te tikken voor net geen € 37. De beste koop van 2012 en een ideale introductie in het Auchentoshan gamma.

Reacties