Springbank 10


Chilipepers in azijn geweckt

De 10 jaar oude Springbank is een traditieproduct. De distilleerderij is 185 jaar na de oprichting nog steeds een familiebedrijf. Als een van de laatste overlevenden uit het glorietijdperk van Campbeltown distilleren ze hun whisky tweeënhalve keer.
Ze produceren drie verschillende malts met een eigen karakter: Springbank, Longrow en Hazelburn.



Identiteitskaart

  • Springbank 10
  • J & A Mitchell
  • Longrow, Campbeltown
  • Single malt 10 jaar oud
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur

Proefnotities

Uiterlijk: De koperen schijn en de trage benen langsheen het glas doen het beste vermoeden. Hier zit een karakterkop in het glas die gerijpt heeft op bourbon- en sherryvaten.

Aroma: Zachte turfrook stijgt onmiddellijk op uit het glas. Citrus en vanille zijn hier de balansmakers van dienst. Met water lijkt het alsof je de kruidenkast opentrekt waar nog ergens een gedroogde worst rondslingert. Ik denk hier aan typische specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en wat kaneel.

Smaak: De specerijen zijn alomtegenwoordig en drukken de turfrook naar de achtergrond. Scherpe peper schudt je wakker. Chilipepers ingelegd in azijn. Met water duiken opnieuw zoete toetsen van vanille en rozijnen op. Helemaal op het einde wordt er een klein beetje grof zeezout op je tong gelegd. Drie primaire smaken in een glas: zoet, zuur en zout. Een feest voor de zintuigen.

Finish: Peper en zout vechten om je aandacht. Beide blijven lang doorzinderen en je mond verwarmen. En de spreekwoordelijke derde hond? Rozijntjes!



Een karaktervolle malt die traditie uitademt. Fruitig zoet, aangenaam gerookt, licht gezouten en heerlijk scherp. Een tienjarige expressie die zoveel smaken huisvest verdient een plekje in iedere barkast.

Reacties