Glenmorangie 10 The Original


Een avondwandeling door een bloemenveld

Glenmorangie ligt in het noordoosten van Schotland, in de nabijheid van Dornoch Firth. Ze staan erom bekend de grootste stills van het eiland in gebruik te hebben. Dit veelvuldig contact met het koper van de distilleerketels resulteert in lichte en pure aroma’s.


Identiteitskaart

  • Louis Vuitton Moët Hennessy
  • Glenmorangie Distillery, Tain (Highlands)
  • Single malt 10 jaar oud
  • 40% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: De strogele kleur hint naar het gebruik van bourbonvaten. Glenmorangie gebruikt enkel first- en second-fill bourbonvaten voor hun 10-jarige expressie. Ze gaan er prat op hun vaten slechts tweemaal te gebruiken.

In het glas walst een lichte vloeistof rond met dunne en snelle benen. Dit duidt waarschijnlijk op een zachte textuur van de whisky.

Aroma: Honing en heidebloemen typeren deze Highlander, samen met citrus en vanille. Een zoete en zeer toegankelijke whisky. Met water krijg je er perziken, rijpe druiven en wat crème brulée bij.

Smaak: De neus zet zich vlekkeloos door in de mond. Zoetheid van honing, vanille en florale accenten. Dit doet me denken aan viooltjes. Naar het einde toe vind je wat noten terug. Misschien amandelen?

Met water nemen de bloemen en noten het voortouw. Verderop duikt zeste van citrusvruchten op.

Finish: Een relatief kort finish met een notige nasmaak. Alsof je een noot in honing hebt gedompeld en in je mond stopt.


Het smaakpatroon is typerend voor de Highlandregio. Zachte en zoete florale toetsen die zorgen voor een zeer toegankelijke whisky. Eentje om neofielen over de streep te trekken.

Met deze 10-jarige Glenmorangie haal je de voorjaarszomer in je glas voor weinig geld. In de meeste grootwarenhuizen vind je The Original terug voor ongeveer €40.

Reacties