Yamazaki 10


The last of the kohai
Yamazaki is Japans oudste distilleerderij en dateert van 1923. De 10 jaar oude expressie maakt al een tijdje geen deel meer uit van het kernassortiment. Volgens Nonjatta werden in maart van dit jaar de laatste dozen verhandeld en definitief vervangen door een instapversie zonder leeftijdsaanduiding.



Identiteitskaart

  • Beam - Suntory
  • Japan
  • Single malt 10 jaar oud
  • 40% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Deze introductiemalt uit de Suntorystal tovert een zachte amberkleurige gloed in je glas. De kleur is afkomstig van vaten vervaardigd uit Amerikaanse witte eik.

Geur: Op de neus krijg je in eerste instantie een combinatie van groene appel, vanille en eik..

Met water evolueren de fruitige aspecten naar druiven, ananas en zelfs wat banaan. Op de achtergrond ontdek je wat kaneel. Een aangename combinatie van fruitig en kruidig.

Smaak: De groene appel overheerst samen met kruiden, gember en eik. Water verzacht de groene appel en voegt een onrijpe banaan en druiven toe. Hij krijgt er tevens een notig kantje mee.

Finish: De kruiden blijven nog even nazinderen in je mond. In het glas blijft een geur van gekarameliseerde bruine suiker hangen.


Voor een jongeling beschikt hij al over aardig wat karakter dat zich zowel uit in zijn kleur als in zijn fruitig smakenpalet. Deze Japanner wordt stilaan een zeldzaamheid. Af en toe kan je hem nog eens aantreffen in een vergeten hoekje van een grootwarenhuis of een drankenwinkel. De prijs ligt rond de €40

Reacties