Highland Park 18


Straffe koffie uit het Noorden
Highland Park dateert uit het einde van de 18e eeuw. Gevestigd op Orkney ondergingen ze meer invloeden uit het Hoge Noorden dan van het Schotse vasteland.

Stichter Mangus Eunson , distilleerder, über heilig boontje en part-time smokkelaar, staat garant voor enkele leuke anekdotes.


Het Viking-thema wordt sinds een paar jaar gebruikt (middels behoorlijk overdreven productvoorstellingen) om hun Walhalla en travel retail een plaatsje te laten veroveren op de markt.

Identiteitskaart

  • Highland Park, Kirkwall (Orkney)
  • Edrington Group
  • Single malt 18 jaar oud
  • 43% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Highland Park staat gekend om zijn meesterschap in het rijpingsproces. Ze zweren nog steeds bij het gebruik van duurdere ex-Sherry vaten. De 18-jarige komt met een warme koperen gloed. In het glas is hij licht olie-achtig en vormen zich trage dunnen benen langs het glas.

Aroma: In eerste instantie is de neus vrij gesloten. Honing en heidebloemen. Op kamertemperatuur geeft hij pas echt zijn complexiteit vrij. Sinaasappelmarmelade, leder en grootmoeders broodpudding met rozijnen en noten.

Met water komen er spoortjes zachte tabakrook en zoete rozijntjes naar boven. Bitterheid van sinaasappel en heidegeuren counteren de zoetheid.

Smaak: Sinaasappel met honing als voorafje. Nadien krijg je zachte turfrook, eikenhout en sterke koffie voorgeschoteld. Water maakt de zoete tonen terug los. Honing, bloemen en wat frisse munttoetsen.

Finish: De zoete rook ontwikkelt zich verder en evolueert in een sterke espresso met rietsuiker.



Deze volwassen expressie met viking-roots is beslist geen simpele jongen. Geef hem de tijd om zich te ontplooien en hij beloont je met een hartverwarmende vriendschap.

De Highland Park 18 is een competitiebeest. Hij heeft al redelijk wat prijzen in zijn trofeekast staan en verdient deze ook. Een steengoede all-rounder die het best tot zijn recht komt in de winterperiode.

Hij kost je tussen de € 60 en de € 70.

Reacties