Bruichladdich Bere Barley 2006

Terug naar grootmoeders keuken
Beregerst is een 8000 jaar oude oergerst die dankzij de Vikings in Europa terecht is gekomen. Jim McEwan en de zijnen gingen de uitdaging aan om het graan te (laten) verbouwen op Islay. Hun oog viel op velden van Kynagarry Farm die gedurende een eeuw niet bewerkt werden.

Het resultaat van al dat harde labeur (Rode herten waren dol op deze ‘exotische’ lekkernij – de Victoriaanse maal- en pletmachines iets minder) was een chemicaliënvrije oogst.


Deze piepjonge Bere Barley is de tweede expressie in Bruichladdichs Uber-provenance reeks. Bij deze ultieme terroirwhisky gaan ze er prat op dat ze het veld kennen, de landbouwer en zelfs zijn hond bij naam kennen.

Interessant weetje: beregerst zou volgens voedingsexperts van de universiteit van Aberdeen cholesterolverlagende lipides bevatten. Wetenschappelijk bewijs dat whisky goed is voor het hart zal niet lang meer op zich laten wachten…


Identiteitskaart

  • Rémy - Cointreau
  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • Gedistilleerd in 2006, gebotteld in 2012
  • 50% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: De heldergele kleur hint niet alleen naar zijn leeftijd, ook naar zijn afkomst: een graanveld op een zomerdag.

Aroma: Zeer veel granen en wat verse citrus, een tikkeltje scherp maar toch blijft hij vrij gesloten in de neus. Geef hem maar de nodige tijd om op temperatuur te komen.

Met water krijg ik muesli met gedroogde vruchten (banaan, kokosnoot) en een appel met bruine suiker, recht uit de oven.

Smaak: Opnieuw staat het basisproduct – graan - centraal. Havermoutpap met wat vanille. Water maakt de whisky een pak zoeter. Frosties met kandijsiroop en opnieuw wat frisse citrus. Ik denk hier eerder aan pompelmoes dan citroen. De bitterheid van de pompelmoes evolueert in een zachte eiken toets.

Finish: Relatief korte afdronk die vrij droog en knapperig is. Een ideaal aperitief



Interessant is het minste wat je kan zeggen van deze jonge snaak. Hij kreeg net als zijn voorgangers in de Uber-provenance reeks een verhaal mee en ontspint dit langzaamaan. Zijn naam waardig serveert hij je voornamelijk graanaroma’s.

Hij loont zeker de moeite om ernaar op zoek te gaan. Relatief budgetvriendelijk: hij kost je net geen € 50. Maar wacht niet te lang want hij wordt stilaan zeldzaam (slechts 7650 flessen op deze aardbol).

Reacties