Port Charlotte The Peat Project

Zwarte bonensaus in een modern jasje
Port Charlotte whisky is een poging om de oer-Bruichladdich uit de 19e eeuw te reconstrueren. Bij gebrek aan flessen of proefnotities weet niemand hoe deze Victoriaanse spirit smaakte.

De enige hoop op een reïncarnatie zijn vage omschrijvingen van Alfred Barnard in zijn 128 jaar oude boek “The Whisky Distilleries of the United Kingdom” en de bijna-Steve Jobs-achtige branie van Master Distiller Jim McEwan.

Om geen verwarring te zaaien met het moderne Bruichladdich werd dit project Port Charlotte gedoopt. Een verwijzing naar het nabijgelegen havendorpje waar de whisky tot volwassenheid rijpt.



Identiteitskaart

  • Rémy-Cointreau
  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Distillery)
  • Single malt NAS
  • 46% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Deze piepjonge whisky is een mengeling van verschillende jaargangen (vintages) en heeft een glasheldere strogele kleur. Water toevoegen maakt hem troebel. Volstrekt normaal, aangezien Bruichladdich zijn distillaten niet koud filtert (un-chillfiltered) en het alcoholvolume van 46%.

Neus: In de neus krijg je een stevige punch van turfrook met een maritiem karakter van versgemalen szechuanpeper en grof zeezout. Dit klassieke tafelduo gaat een duel aan met vanille, esdoornsiroop en kaneel. Klassieke aroma’s die The Peat Project erft van de bourbonvaten waarop hij rijpt.
De smakencombinatie doet me vaag denken aan de zwarte bonensaus van Aziatische wokrestaurants.

Smaak: Een romig mondgevoel laat de aangename turfrook versmelten met versgemalen peper en versgemaaid gras. Citroenmelisse en pepermunt zorgen voor een verkoelende toets.

Finish: Esdoornsiroop en zoete turfrook domineren de vrij lange finish.


Deze Peat Project met een relatief hoog turfgehalte (44ppm) is de benjamin van de Port Charlotte reeks met veruit de makkelijkste naam. Tenzij je dolgraag je beste Gaelic bovenhaalt en een ‘Eòrna Na h-Alba’ of een 'Tro Na Linntean’ wil bestellen (uitdaging: probeer dit zonder spiekbriefje en na een whisky of 5…).

Dit uiterst betaalbaar stukje geschiedenis in een modern jasje staat in je kast voor minder dan € 45.

Culinaire combinatie: Deze whisky lijkt me ideaal gezelschap voor oesters op klassieke wijze (geserveerd met citroen en peper).

Reacties