Signatory Vintage 1991 Mortlach

Een Spaanse furie die je bij de neus neemt
Mortlach Distillery is één van de zeven distilleerderijen uit het gezegde “Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills “. Tegenwoordig zijn er nog 6 actief en daarvan is Mortlach de oudste legale stoker. Het was tevens hier dat Glenfiddich-oprichter William Grant gedurende 20 jaar de knepen van het vak leerde.

Net zoals Springbank distilleren ze hun spirit tweeënhalve keer. Miss Whisky Alwynne Gwilt kon onlangs een kijkje nemen achter de schermen en legt op haar blog haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat.

Officiële bottelingen zijn zo goed als onbestaande als we de prijzige The Manager’s Choice reeks even buiten beschouwing laten. Het gros van de productie verdwijnt dan ook in de Johnnie Walker Black Label blend van moederbedrijf Diageo.

Onafhankelijke bottelaars zoals Gordon & Macphail, Signatory Vintage en Malts of Scotland brengen maar al te graag single cask expressies van deze love-it-hate-it whisky op de markt.



Identiteitskaart

  • Diageo
  • Mortlach Distillery, Dufftown (Speyside)
  • Single malt 20 jaar oud
  • Gebotteld door Signatory Vintage (Cask Strength Collection)
  • Gedistilleerd op 1 oktober 1991, gebotteld op 11 januari 2012
  • Fles 77 van 577
  • 56.4% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Een 20 jaar oude sherry-gerijpte whisky komt natuurlijk met een diepe amberkleur. Walsen laat trage benen achter op de rand van het glas.

Neus: Heel eerlijk: in een blinde test zou ik deze durven verwarren met een grappa of een vieille prune. Een overdaad aan druiven en rozijnen in de neus. Zelfs wat zoete pruimen, dadels en chocolade met gekonfijte sinaasappel in de neus. Water versterkt vooral de fruitige aroma’s van de rozijnen.

Smaak: Puur is dit een pittig baasje om te drinken. Met zijn uitgesproken karakter trakteert hij je op een flinke portie donkere chocolade met roze peper en een flinke snuif kaneel. De pruimen en rozijnen vijlen de scherpe kantjes eraf.

Finish: De kruidigheid van kaneel en roze peper blijven lang nazinderen in je mond. Met een goed gevuld glas breng je makkelijk een koude winteravond door.



Mortlach stond al even op mijn deze-wil-ik-absoluut-proeven-verlanglijstje. Het wachten werd beloond met een fruitige whisky, mooi in balans gebracht door kruidige en scherpe accenten. Zijn hoge alcoholpercentage maakt hem een te duchten heerschap die best wat water kan verdragen.

Deze Signatory expressie op vatsterkte zal nog moeilijk te verkrijgen zijn. Ik kon hem bestellen via Jurgen’s Whiskyhuis. Twee maanden wachten en € 95 armer staat hij eindelijk in de kast maar wat een winterwhisky!

Reacties