Balblair 1990 2nd release

Vreemde eend met smaak in de bijt.
Balblair lanceerde onlangs drie nieuwe Vintages: 2003, 1990 (2nd release) en 1983. Trouw aan hun principes vertegenwoordigen de drie expressies een ander decennium.

De tweede release van Balblair 1990 heeft 21 jaar op ex-bourbonvaten gerijpt en onderging vervolgens gedurende twee extra jaren een finishing op Oloroso sherrybutts.



Identiteitskaart

  • Inver House Distillers
  • Balblair Distillery, Tain (Highlands)
  • Single malt 22 à 23 jaar oud
  • Gedistilleerd in 1990 & gebotteld in 2013
  • 46% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Vintage 1990 is de duidelijk de donkerste van de drie samples die beschikbaar werden gesteld door Balblair. Een diepe amberkleur en lange sierlijke glastranen zijn de stille getuigen van een (na)rijping op sherryvaten en een volle textuur.

Neus: Een rijke neus van rozijnen, sinaasappel en melkchocolade laten het beste vermoeden. Pimm’s koekjes en karamelsnoepjes. Verder ontdek ik zoete specerijen en peperkoek met honing.

Water bevrijdt rode vruchten uit deze oase van zoetigheid. Aardbeien en aalbessen die rijp zijn voor de pluk.

Smaak: De smaak is minder zoet dan de neus laat vermoeden. Ik ontdek voornamelijk kruiden. Zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Nadien keren de chocolade en sinaasappel terug. In plaats van Pimm’s denk ik nu eerder aan orangettes van de bakker.

Water accentueert eerder de bitterheid van sinaasappelschil en eikenhout. Het mondgevoel is eerder olieachtig van textuur.

Finish: Deze Balblair heeft een lange boterzachte finish op sinaasappel.


De 1990 Vintage is een atypische Balblair. De frisse en florale handtekening ruimt plaats voor complexe sherryaroma’s. Een kortstondig huwelijk met Olorosovaten geeft hem een apart karakter met toetsen van sinaasappel en chocolade mee.

Vergis je echter niet. Dit is allesbehalve het lelijke eendje van de familie. Eerder een sierlijke zwaan met goede (en dure) smaak.

Nu in drankenhandels en speciaalzaken te vinden voor € 110

Reacties