Balblair 2003

Keurige schoonzoon gespecialiseerd in desserts
Balblair lanceerde onlangs drie nieuwe Vintages: 2003, 1990 (2nd release) en 1983. Trouw aan hun principes vertegenwoordigen de drie expressies een ander decennium.

Balblair 2003 is de jongste van het drietal en moet de 2002 gaan vervangen. Nieuw is dat de doos een premium uiterlijk heeft meegekregen naar analogie met de 1989 uit het middensegment.

Een reeks bekende twitteraars (en veel minder bekende, inclusief mezelf) kregen een pakketje toegestuurd met een paar centiliter promobooze. Jammer genoeg belandde het pakketje een kleine week te laat in de brievenbus om deel te nemen aan de Tweet Tasting.

Identiteitskaart

  • Inver House Distillers
  • Balblair Distillery, Tain (Highlands)
  • Single malt 10 jaar oud
  • Gedistilleerd in 2003 & gebotteld in 2013
  • 46% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Vintage 2003 heeft zijn rijping enkel en alleen op ex-bourbon vaten ondergaan. Dit uit zich in een strogele Chardonnaykleur. Dit is de bleekste van het drietal.

Neus: Je krijgt onmiddellijk frisse citrustoetsen - die zo typisch zijn voor Balblair - in de neus. Citroen en mandarijnenschil. Op kamertemperatuur komt de zoetheid van honing en vanille bovendrijven. Versgebakken meringue, karamelsnoepjes en zoete vruchten ronden het geheel af. Ananas en abrikoos om precies te zijn.

Water transformeert de zoete aroma’s in eikenhout en krachtige winterkruiden zoals kaneel, gember en peper.

Smaak: In de mond overheersen voornamelijk de kruiden. Zachtbittere eik, witte peper en gemberpoeder. De vruchten zijn wat meer naar de achtergrond verdwenen en zijn van hun zoetheid verloren. Ik denk hier meer aan sinaasappel en pompelmoes.

Finish: De afdronk is kort, krachtig en kruidig. Een infusie van gember en sinaasappel om de winter door te komen.


De 2003 Vintage mikt op een allround-publiek met een uiterst zachte whisky vol zoete aroma’s en kruiden. De frisse Balblairsignatuur is duidelijk te herkennen.

Dit is er eentje die wel eens bij zeer veel mensen en dan voornamelijk niet-whiskyliefhebbers in de smaak zou kunnen vallen.

Binnenkort in drankenhandels en speciaalzaken te vinden voor € 45 - € 50.

Reacties