Balblair 1983

Masala Chai geserveerd door een statige Engelse dame op leeftijd

Balblair lanceerde onlangs drie nieuwe Vintages: 2003, 1990 (2nd release) en 1983. Trouw aan hun principes vertegenwoordigen de drie expressies een ander decennium.

De derde expressie is de statige dame op leeftijd van het stel. Gedistilleerd een jaar voor mijn geboorte en 30 jaar lang mogen rijpen op refill ex-bourbon vaten.



Identiteitskaart

  • Inver House Distillers
  • Balblair Distillery, Tain (Highlands)
  • Gedistilleerd in 1983 & gebotteld in 2013
  • 46% alcohol

Proefnotities


Uiterlijk: Balblair 1983 is een klassieke schoonheid. Hij straalt een zachte koperen gloed uit en kleeft bijna aan je glas. De tranen op het glas zakken maar zeer traag naar beneden.

Neus: De neus zit vol rijpe vruchten. Banaan, mango en ananas. De ananas zit echter verwerkt in een dessert. Ananas gebakken in vanillesuiker. Hier en daar duiken spoortjes van eik en rozijnen op. Op temperatuur stijgt een subtiel bloemenparfum op uit je glas.

Smaak: In de mond ontwikkelt zich een volle romige fruitbom. Opnieuw zijn de tropische vruchten alomtegenwoordig. En verder: babbelutten (babbelaars voor de Nederlanders).

Nadien ontwikkelt zich een infuus van volle melk met kruidnagel, honing en kardemon. Masala Chai thee dus.

Water fungeert als katalysator voor de kruiden en brengt alles in balans met een zachte bittere toets van eikenhout.

Finish: De finish is ultralang en boterzacht. Terug die heerlijke karamelsnoepjes en vanillepudding.



De 1983 draagt terug de typische Balblair aroma’s hoog in het vaandel (dit in tegenstelling tot de 1990). De fruit- en bloemenaroma’s hebben zich nu ten volle kunnen ontwikkelen en openbaren zich aan de gelukkige die zich dit mag en kan uitschenken..

Dit pareltje is nog niet beschikbaar in speciaalzaken. Heb je een Britse connectie? Laat hem dan bestellen op de website van Balblair, haal € 250 uit je portefeuille en wees die koele Brit eindeloos dankbaar.

Welke is nu de beste van de 3: 2003, 1990 of 1983? Als prijs van geen belang zou zijn is er geen twijfel. De 1983 heeft nagenoeg alles. Complexiteit, maturiteit en fruitigheid.

Reken je jezelf tot de normale verdieners onder de werkende mensen? Ga dan voor de Balblair 2003. Hij kost geen € 50 en schenkt je alles wat Balblair te bieden heeft. Zoetheid, kruidigheid en een aangename bittere toets.

Reacties