Bruichladdich Islay Barley 2006

Driemaal wrijven op de fles en de geest van het eiland openbaart zich.
Dat het concept ‘terroir’ geen exclusiviteit van de wijnwereld is, bewijst Bruichladdich jaar na jaar. Islay Barley 2006 is de tweede release in de voormalige Uber Provenance reeks.

Islay Barley is dus het product van één landbouwer (John Logan van Dunlossit Farm), één graansoort (Chalice) en één veld (Jubilee Field). “We believe terroir matters”? Een mens zou het nog gaan denken. Om het plaatje compleet te maken, krijg je zelfs een geografische beschrijving van het graanveld mee (the eastern side of the island, at an elevation of 100 metres).

In de zomer van 2013 werd het volledige gamma herdacht en zet men volop in op graan van eigen bodem. We zullen dus nog meer “Islay Barley” en “Scottish Barley” voorgeschoteld krijgen door Bruichladdich.



Identiteitskaart

  • Rémy-Cointreau
  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • NAS (5 à 6 jaar oud)
  • 50% alcohol
  • Dunlossit Farm

Proefnotities


Uiterlijk: Islay Barley 2006 is een tikkeltje bleker van kleur dan zijn neefje Bere Barley 2006. Een strogele whisky die zijn pure en natuurlijke identiteit nog eens extra bevestigt.

Neus: De neus is een mix van gele bloemen en granen. Een heideveld vol boterbloemen. Verder ontdek ik gesuikerde vanillepudding en frisse groene appels.

Water toevoegen ontketent een zilte zeebries over een kersenboomgaard en brengt tegelijk de zoetheid van honing en peperkoek naar boven.

Smaak: Een klein slokje creëert onmiddellijk een romig gevoel in je mond. Ik denk hier aan een kraakverse botercake met rietsuiker. Vervolgens een licht zilte toets en appels uit de oven met bruine suiker en kaneel.

Finish: De afdronk is fris en droog. Eikentoetsen en een vleugje vanille verlengen het genot van dit staaltje vakmanschap.



Ik ben niet bepaald het geitenwollensokken-type die de Oxfamwinkel plundert, maar Bruichladdich kan me uitermate bekoren met hun vernieuwende organische aanpak.

Deze 2006 Islay Barley is ondertussen vervangen door een 2007 expressie met graan afkomstig van Rockside Farm en liefdevol bewerkt door Mark French… Het terroirverhaal wordt opnieuw uitgesponnen.

Deze Islay Barley is jong en complex. Als we meesterdistilleerder Jim McEwan mogen geloven, is dit de geest van het eiland gevangen in een fles. Zolang ik er niet geweest ben, wil ik dit best voor waarheid nemen…

Reacties