Strathisla 12

Strathisla 12
Oudgediende met een zacht karakter en brave inborst.
Strathisla is naar verluidt de oudste distilleerderij uit de Hooglanden en ze is sinds 1786 ononderbroken actief. Ze veranderde reeds verscheidene malen van naam maar sinds 1951 draagt ze terug haar oorspronkelijke naam. Letterlijk betekent dit ‘Vallei van de rivier Isla’.

Onlangs werd het design van Strathisla veranderd. De verpakking in British Racing Green werd vervangen door een stijlvolle witte verpakking. Ook de fles werd grondig veranderd. De kleur komt mooier tot zijn recht dan voorheen dankzij het gebruik van helder glas.

Ik proef hier de oude tax-free versie van 1 liter.

Identiteitskaart

  • Strathisla Distillery, Keith (Speyside)
  • Chivas Brothers (Pernod Ricard)
  • Single malt 12 jaar oud
  • 40% alcohol
  • Travel Retail versie van 1l

Proefnotities

Uiterlijk: Strathisla 12 rijpt deels op ex-bourbonvaten en deels op ex-sherryvaten. Een zachte gloed van oud goud straalt in je glas. De kleur wordt jammer genoeg bepaald door E150.

Neus: De neus is eenvoudig en subtiel. Granen en rietsuiker vatten mooi de essentie samen. Naderhand komen toetsen van honing en vanille.

Smaak: Hij smaakt lekker romig. Zelfgemaakt vanille-ijs met een likje karamelsaus. Verder ontdek ik verse kokosnoot en abrikozen. Met water komt er witte peper bij en duikt er zelfs een miniem spoortje rook op.

Finish: De finish is kort op vanille en witte peper.


Strathisla 12 is een zachte allrounder die de concurrentie met Glenfiddich zeker aankan. De voornamelijk zoete toetsen maken hem geschikt bij het dessert of bij de koffie.

Je vindt hem niet meer overal. Grote drankenzaken en tax-free shops zijn je beste kans. Reken op € 35.

Reacties