Highland Park Freya

Highland Park Freya
Thuiskomen na een boswandeling
De Valhalla reeks zag het levenslicht in 2012. Het zou een exclusieve reeks whisky’s worden, ge├»nspireerd op de Noorse goden. Highland Park maakt er een punt van dat de whisky het karakter van de god(in) moet weerspiegelen. Eerst waren twee godenkinderen, Thor en Loki, aan de beurt. 2014 zal in het teken staan van Freya, godin van liefde en wijsheid.

Op dit ogenblik worden de eerste samples de wereld ingestuurd en zal de whiskywereld ingepalmd worden met een reeks thema-avonden. Afgaande op wat er voor Loki werd georganiseerd, zal er een behoorlijk marketingbudget voor uitgetrokken worden.

Onlangs werd een groep journalisten overgevlogen naar Tromso om onder het mystieke Noorderlicht (Aurora borealis), dat volgens de legende veroorzaakt wordt door Freya’s verenmantel, een voorsmaakje te krijgen.


Identiteitskaart

  • Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • Edrington Group
  • 19.000 flessen
  • Single malt 15 jaar oud
  • 51.2% alcohol
Uiterlijk: De 15-jarige Freya is zacht van kleur. Een gouden schijn en merkbaar lichter dan haar 2 voorgangers. Ze rijpte enkel op ex-bourbonvaten. De whisky kleeft alleszins quasi niet aan je glas. De voorbode van een lichte textuur?

Neus: De neus is betrekkelijk zacht. In eerste instantie veel vanilletoetsen. Een heerlijke panna cotta met witte chocolade en vanille. Om vervolgens te evolueren naar een boswandeling na een regenstorm. Met een glas warme kruidenwijn in de hand weliswaar. Veel frisgroene aroma’s van eucalyptussnoepjes en dennenboomgeur. Zoete noten en citrusvruchten. Mandarijn en citroen lijkt me.

Smaak: De smaak is even verfrissend en zacht. Ze is duidelijk uit een ander hout gesneden dan Loki en Thor. Opnieuw eucalyptus, vanille en munt. En dan wordt ze terug zeer fruitig. Sinaasappel, sappige Conferenceperen en groene appels. Achteraan op de tong duikt een spoortje rook en wat peper op.

Finish: De finish is betrekkelijk lang. Zacht en spicy tegelijk. Appels met kaneel.

Highland Park Freya

Freya is een totaal ander soort whisky dan haar voorgangers, maar daarom niet minder complex. Verfrissend zacht en zoet. Een beetje een atypische Highland Park maar wel eentje die trots het Valhalla kan betreden.

Hij is sinds een paar dagen te bestellen via een aantal websites (en hier en daar al uitverkocht). Binnenkort te verkrijgen in speciaalzaken. De prijs zal rond de € 175 schommelen.

Reacties