Highland Park Secret Tweet Tasting

The Whisky Wire Secret Tweet Tasting
Op speeddate met drie onbekenden uit het Noorden

Afgelopen week lag er een pakje met drie kleine flesjes en een enveloppe van Highland Park op te te wachten. Pas open te doen op 7 februari om 20u samen met een twintigtal andere Twitteraars.

Niemand wist wat er in de flesjes zat, maar velen hoopten dat de nieuwe Highland Park Freya er zou tussen zitten…

Mystery Dram #1 - Blauw

Kleur: Oud goud. De donkerste van het drietal.
Neus: De heidegeur die zo typisch is voor Highland Park. Versgeraspte citroen, maritieme toetsen met een lichte rokerigheid. En een flinke portie gestoofd fruit met suiker.
Smaak: Zoete kaneel en rozijnen. Verse koeken van bij de bakker en violetsnoepjes. Om vervolgens heftig lost te barsen. Peper, rook, verse espresso met een wolkje room. Dit lijkt wel een 18-jarige, maar dan op doping. Met water ontdek ik heerlijke toetsen van gezouten karamel.
Finish: Verwarmend is het minste wat je kan zeggen. Heet op de tong. Vanille, kaneel, wat kardemon. Al kruiden wat de klok slaat.

En Mr. Blue was… Highland Park Thor, 16 jaar, 52.1% ABV, 23.000 flessen

Highland Park Thor
#HPSecretTT dram 1

Mystery Dram #2 - Rood

Kleur: Goud. Iets minder intens dan nummer 1.
Neus: Een lichte rokerigheid, kandijsiroop. Sinaasappelmarmelade met een twist. Cranachan (Schots dessert met frambozen, slagroom en gekarameliseerde havermout).
Smaak: Romig in de mond. Citroentaart met wat versgeraspte gember. Peperkoek. Een sandelhouten sigarendoosje gevuld met rood fruit en granenkoekjes. Een pak rokeriger dan Thor.
Finish: Kokosnootbriketten. Banaan met slagroom en een scheut rum op de barbecue in aluminiumfolie.

En Mr. Red was… Highland Park Loki, 15 jaar oud, 48.7% ABV, 21.000 flessen

Highland Park Loki
#HPSecretTT dram 2

Mystery Dram #3 - Groen

Kleur: Strogeel. De lichtste van de drie.
Neus: Een boswandeling na een regenbui. Met een glas rode wijn in je hand. Panna cotta van witte chocolade met vanille. Toetsen van eucalyptussnoepjes en citrus. Mandarijn en citroen. Erg fruitig. Appels, peren en kersen.
Smaak: Zeer verfrissend. Opnieuw die eucaluptussnoepjes en wat munt. Gekonfijte sinaasappelsnoepjes. En terug de fruitigheid. Appels, sappige peren en banaan.
Finish: Zacht. Spicy en toch zacht. Voornamelijk groene appels en vanille. .

En Mr. Green was… Mevrouw Highland Park Freya 15 jaar, 51.2% ABV, 19.000 flessen.

Highland Park Freya
#HPSecretTT dram 3

Conclusie

Ik werd behoorlijk omvergeblazen door de snelheid van de tasting. Drie whisky’s in amper een uur was misschien net ietsje te snel. En dan te bedenken dat ik meestal een uur uittrek voor één whisky… Geen tijd om in de keuken rond te neuzen en alle kruiden af te snuffelen.
Maar de complete Valhalla reeks kunnen proeven was een niet te missen kans!

Dikke duim voor Darayl Haldane van Highland Park en Steve Rush van The Whisky Wire voor de genereuze samples. Er rest nog genoeg voor een uitgebreidere review van elk.

Oh ja, de winnaar van de avond was (voor mij althans)… Thor!

Reacties