Mortlach 1984 - 10 jaar oude private botteling

Mortlach 1984
Ouwe Mortlach en toch ook weer niet
Geen distilleerderij die de afgelopen weken zoveel heisa veroorzaakte dan Mortlach. Sinds bekend werd gemaakt dat The Beast of Dufftown eindelijk de podiumplaats zou krijgen die ze verdiende, stelden behoorlijk wat whiskyliefhebbers zich vragen. Zal het smaakprofiel veranderen? Hoe gaan de flessen eruit zien? En vooral: wat zal dat kosten? Het bleek voer voor ellenlange discussies onder bloggers en het einde is nog lang niet in zicht.

Op de tafel staat een Mortlach uit 1984. Mijn geboortejaar nota bene. Hij mocht 10 jaar lang rijpen op een ex-bourbonvat en werd gebotteld voor het 35-jarig jubileum van firma O. De Bolle. En dat is nagenoeg alles wat er van geweten is. Mijn informatieconsulent, Google, kon me niks meer vertellen over deze botteling. Wie een foto van de fles of het label heeft, mag me dit altijd bezorgen.

Identiteitskaart

  • Gedistilleerd in 1984, gebotteld in 1984
  • Ex-bourbon vaten
  • 43% alcohol
  • Gebotteld voor het 35-jarige jubilieum van firma O.De Bolle

Proefnotities

Uiterlijk: Deze Mortlach rijpte op ex-bourbonvaten en dat zie je ook. Hij is lichtgeel van kleur. Na het walsen glijden de glastranen maar traagjes naar beneden.

Neus: De neus is zeer zacht. Deze moet voldoende tijd krijgen om zich te ontplooien. Hij geeft langzaam zijn aroma’s vrij. In eerste instantie ruik ik vooral vanille, rijstpap en, vreemd genoeg, dissolvent. Vervolgens wordt hij wat fruitiger. Banaan, kokosnoot en peren. Nadien duikt er een zweem van parfum op: rozen, potpourri en dennenhout.
Water toevoegen heeft zo goed als geen effect op zijn geurenpalet.

Smaak: In de mond is hij in eerste instantie licht zurig. Ik denk aan Chardonnaydruiven die iets te weinig zon gezien hebben. Naderhand duiken houttoetsen, banaan en rijstpap op.
Met een paar druppeltjes water vermindert de aciditeit aanzienlijk.

Finish: De afdronk ik kort en kurkdroog. Een droge witte wijn. Op het einde duikt er vreemd genoeg een zweem van oude turnpantoffels op.


Deze whisky was een eenmalig proevertje. Gewoonweg omdat er niets meer van over is. Jammer, want hij was zeker voor herhaling vatbaar. In essentie slechts 10 jaar oud, maar heerlijk complex. En met een 1984 kan je al helemaal niks mis doen bij mij.


Ik weet niet wie O.De Bolle was en wat voor firma hij had, maar hij bottelde verdomd lekker spul.

Met dank aan Danny Goovaerts van Maltclan voor het sample.

Reacties