Port Charlotte PC11 Eòrna Na h-Alba

Heerlijke dame met een onuitspreekbare naam
Bruichladdich bottelt elk jaar een Port Charlotte expressie op vatsterkte. PC11 is de zevende release van deze beperkte oplage. Het cijfer 11 slaat dus niet op de hoeveelste expressie, wel op de leeftijd van de whisky.

PC11 kreeg de onuitspreekbare tagline Eòrna Na h-Alba mee. Gaelic voor Scottish Barley. Ze is een hommage aan het land en de mensen die deze whisky het leven schonken.


Identiteitskaart

  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • Remy-Cointreau
  • Single malt 11 jaar
  • 59.5% alcohol
  • Travel Retail Exclusive

Proefnotities

Uiterlijk: Port Charlotte heeft duidelijk enkele jaren aan de Spaanse costa’s gelogeerd. Ze heeft een diepe, rijke koperkleur gekregen na 11 jaar te rusten in Oloroso sherry butts. Een barnsteen die zich koestert in het zonlicht van valavond. Na het walsen doen de glastranen alle moeite om niet naar beneden te glijden. Slechts traagjes geven ze zich gewonnen en glijden ze naar beneden.

Neus: Turfrook vermengt zich met kaneel en sinaasappel. Rozijnen en dadels gedrenkt in Cointreau met wat honing. Sliertjes wierook dansen hun weg naar boven en maken ruimte voor provençaalse kruiden en gedroogde munt die liggen te smeulen op de barbecue.

Met water onthult ze langzaam een antieke eiken kast, pas geboend met bijenwas.

Smaak: Op de tong begint het culinaire feest pas echt. Geroosterde walnoten en suiker vergezellen rozijnen en gepofte kastanjes. Of nee, eerder zoete kastanjepuree verwerkt in een heerlijke praline van melkchocolade bestrooid met nootjes. Ze wordt gepresenteerd in een klassevol, elegant houten doosje met rode bosvruchten.

Finish: In de afdronk zetten de noten zich door met crème brulée. Het dessertje is perfect geserveerd: lauw met een knisperend suikerlaagje.

Port Charlotte
Zoek de verschillen...

Port Charlotte is een prachtige dame geworden. Deze op Oloroso vaten gerijpte whisky is heel andere koek dan de piepjonge The Peat Project. Tot voor kort mijn favoriete Port Charlotte.

Reacties