Ardbeg 10

Barbecuefeestje aan de Noordzee
Het scheelde niet veel of Ardbeg lag op het kerkhof naast Port Ellen en een hoop andere oude gloriën. Tot tweemaal toe werd de distilleerderij gesloten en opnieuw geopend.

De echte redding kwam van de groep rond Glenmorangie (nu LVMH). Sinds de heropening in 1997 ging het met de reputatie alleen maar steil bergop. Gegoede Ardbegfans gaan net niet met elkaar op de vuist om de speciale bottelingen in hun kast te zetten.

Het kernassortiment is eerder beperkt. Deze 10-jarige wordt vergezeld van twee NAS expressies: Uigeadail en Corryvreckan. That’s it. Elk jaar wordt er op 31 mei, Ardbeg Day, een nieuwe expressie gelanceerd. Dit jaar staat deze in het teken van het WK in Brazilië: Auriverdes.


Identeitskaart

  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • Louis Vuitton - Moët Hennessy
  • Single malt 10 jaar oud
  • 46% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Ardbeg Ten rijpt enkel op bourbonvaten en dat zie je. Een lichtgele whisky met een kleverige textuur. Sierlijke tranen glijden langzaam naar beneden na het walsen.

Neus: Typische Ardbegturfrook tekent (natuurlijk) present in combinatie met rubber en versleten fietsbanden. Een zeebries over de pier gecombineerd met zoete toetsen van vanille en wat citruszeste. En verder duiken er associaties van teer, uitgeblazen lucifers en chloor op.

Met water wordt hij een tikkeltje zoeter. Vanille, bloedworst met rozijnen en gerookte spekjes bestreken met esdoornsiroop. En het geheel wordt afgewerkt met wat citrusmarmelade.

Smaak: Op de tong gaan zoet en zout mooi samen. Sappige peren met grof zeezout, versgeplukte munt, rozemarijn en vanille. Naderhand krijg je ook de rook- en citrussmaken terug.

Water toevoegen maakt deze Ardbeg nog net dat tikkeltje rijker: zwarte peper, geroosterd melkbrood en koffiegruis.

Finish: De zwarte peper zet zich door in de afdronk met wat steranijs. Een relatief lange finish.


Dit was twee jaar geleden mijn eerste geturfde whisky die ik proefde. Overtuigd was ik toen allerminst. En nu is de reactie eerder: “Bring it on !”. Voor dergelijke smaakbommetjes start je in de eerste plaats met whisky.

Ardbeg Ten is zowat overal te vinden. Elke supermarkt met een uitgebreid assortiment of drankenzaak die naam waardig heeft deze wel op het schap staan. De prijs is ondertussen, onder invloed van accijnzen, geëvolueerd naar een kleine € 50.

Reacties