Kilchoman Loch Gorm 2nd edition

Fietsenmaker op de spoeddienst na moddergevecht
Kilchoman is Islay’s jongste en kleinste boerderij-distilleerderij. Toen Anthony Wills met zijn project van start ging in 2005, was het de eerste nieuwe distilleerderij sinds 124 jaar op het eiland. Ze verbouwen zelf het graan voor een 100% Islay expressie. Voor de andere whisky’s uit het kernassortiment wordt de geturfde mout aangekocht bij Port Ellen Maltings.

Kilchoman Loch Gorm is genoemd naar het turfrijke meer met dezelfde naam. De distilleerderij haalt er het water dat nodig is voor hun whisky’s. De expressie is de enige die volledig op sherryvaten rijpt. De 2014 expressie zat zelfs enkel op first-fill Oloroso sherry butts. Ze wordt slechts eenmaal per jaar – meestal in de lente – op de markt gebracht.




Identiteitskaart

  • Kilchoman Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • Single malt 5 jaar oud
  • Gedistilleerd in 2009, gebotteld in april 2014
  • 46% alcohol

Proefnotities


Uiterlijk: Kilchoman Loch Gorm heeft een mooie gouden kleur. Hij neigt wel nog eerder naar citrus dan koper. De jonge leeftijd zit daar vast nog wel voor iets tussen. De kleur is volledig natuurlijk en de whisky is tevens niet koud-gefilterd.

Neus: Het eerste wat opvalt in de neus is de prikkelende rook. Eens die wat gesetteld is krijg je een complexe mix van fruitige tonen voorgeschoteld. Ananas en perzik op siroop en een coulis van kersen en rode bessen.
De rook worstelt zich telkens weer naar het voorplan. Een vuurtje dat gestookt wordt met nat hout en mos. Veel aardse aroma’s. Na verloop van tijd wordt hij licht medicinaal en zelfs ietwat rubberig. Denk aan fietsenbanden. Daarnaast zweven er nog een paar chocoladeschilfers en wat kruidnagel rond.

Met water wordt hij nog meer medicinaal: jodiumverband en pleisters. Daarnaast ook nog wat rubber en zoete druiven.

Smaak: In de mond zijn de eerste indrukken olieachtig en verwarmend. Opnieuw fruitconserven en kruidnagel met een flinke dosis peper. Graanbiscuits met meidoornbessen.

Water toevoegen ontketent nog meer spicyness. Peper en rook nemen het voortouw terwijl het fruit naar de achtergrond wordt verdrongen. Ook bij het inslikken zet de rook zich door in de keel.

Finish: De finish is lang. Zéér lang. Licht chemisch en verwarmend. De coulis is terug, maar met een extra dosis suiker.


Dit was een mijn eerste kennismaking met Islay’s jongste distilleerderij. Net zoals Bruichladdich lanceren ze telkens relatief jonge whisky’s met een verrassende complexiteit. De sherrytoetsen geven hem nog net dat tikkeltje extra. Dit wordt zeer aangenaam wintergezelschap.

De eerste editie van deze Loch Gorm was goed voor een gouden medaille in de International Wine & Spirit Competition. Deze 2014 zal hoogst waarschijnlijk de ingeslagen weg volgen en de nodige awards wegkapen.

Hij werd pas begin april gelanceerd en duikt nu overal op in de winkelrekken. Niet twijfelen is de boodschap. Er zijn ongeveer 10.000 flessen in omloop. Nu betaal je nog ergens tussen de € 66 en € 75. Naarmate de winkelvoorraad schaarser wordt, zal het prijskaartje gevoelig stijgen.

Reacties