Wemyss Malts Pastille Bouquet 1998 Mortlach

Stoffige snoepdoos verstopt in de keuken
Wemyss Malts bottelt zijn single casks niet op vatsterkte maar op 46% ABV. Ze zijn daarentegen wel ongekleurd en niet koud gefiltered. De naam slaat altijd op de prominente aroma’s van de whisky. Deze 1998 Mortlach staat omschreven als ’This Hogshead has floral pot pourri on the nose, with sugar coated fruit pastilles’.

Dit is dus een 14- of 15-jarige Mortlach afkomstig uit een ex-bourbon hogshead met aroma’s van zoete fruitsnoepjes met een suikerlaagje die smelten in de mond.




Identiteitskaart

  • Mortlach Distillery, Dufftown (Speyside)
  • Gebotteld door Wemyss Malts
  • 1998 Vintage
  • 46% alcohol
  • Non chill-filtered
  • Natuurlijke kleur

Proefnotities

Kleur: Citrusgeel, witte wijn.

Neus: Een subtiele start met een zoete aanzet. Heel eventjes kreeg ik een flashback naar Highland Park’s Freya. Cake met veel gedroogde vruchten. Vijgen, citrus en natuurlijk, zoete fruitsnoepjes met een suikerlaagje. Daarnaast wat rood fruit en een zweem van pot pourri. Abrikozen, citrusmarmelade en amandelen.
Met water wordt hij nog zoeter. Vanille en gesuikerde citroensnoepjes. Na een tijdje treedt er een licht florale evolutie op. Geraniums. Een stoffige neus naar het einde toe.

Smaak: Op de tong is hij droog en peperig. Ik proef voornamelijk hout en kruiden. Je bent aan het sabbelen op een kaneelstok. Appel, vanille en nootmuskaat. De usual suspects uit een ex-bourbon vat: banaan en kokosnoot en home made gemberthee.
Met water wordt hij droog, zoet en kruidig: kaneel en peper.

Finish: Een vrij lange finish. Banaan, amandelschilfers en kaneel. Napoleonsnoepjes (citroensnoepjes) en schoonmaakproduct met citroenaroma.


Een lekkere betaalbare Mortlach, die toch net iets anders is. Mortlach heeft wel naam gemaakt als sherrybeest, maar bewijst hiermee dat hij evengoed tot zijn recht komt in ex-bourbonvaten. Zijn iets lagere ABV maakt hem heerlijk drinkbaar.

Hij kost € 82 in gespecialiseerde drankenzaken.

Het geproefde sample werd ter beschikking gesteld door Wemyss Malts voor een Tweet Tasting van The Whisky Wire (#WemysTT3).

Reacties