Jim Beam Devil's Cut

Duiveltje, duiveltje in het vat, wie is de zoetste van het krat?
Bourbon whiskey producent Jim Beam lanceerde in 2012 The Devil’s Cut. Net als de engelen heeft ook de duivel recht op een deel van het distillaat dat ettelijke jaren lag te niksen in een opslagplaats. De engelen innen jaarlijks gemiddeld 2 à 3% whisky.

De duivel verbergt zijn deel in het vat zelf. Helaas voor hem gebruiken ze bij het Amerikaanse Jim Beam een beproefde manier om hem zijn deel te ontfutselen. Giet een paar liter water in het „lege“ vat en schudden maar. Na een half uurtje heb je dan een mooie hoeveelheid whiskeywater dat met de eigenlijke whiskey wordt vermengd…

En tot daar het marketingverhaaltje dat rond The Devil’s Cut gesponnen werd. Op naar het echte werk: de proefnotities.


Identiteitskaart

  • Jim Beam Distillery
  • NAS bourbon whiskey
  • 45 % alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Het duivelse gedeelte heeft een mooie koperkleur en blijft absoluut niet kleven aan je glas.

Neus: De neus is zoet. Wat zeg ik? Mierzoet! Precies datgene waar een dikbuikige Amerikaan zijn duimen en vingers bij aflikt. Vanille, popcorn en gezoete maïs. En er is nog meer zoetigheid op komst. Esdoornsiroop en kokosnoot. Amandelen en pijnboompitten recht uit de koekenpan. Nadien evolueren de aroma’s richting peperkoek, kruidige eik en naaldhout. Of eerder hars van naaldbomen.

Smaak: Ook de tong krijgt een kruidige suikeraanval te verwerken. Nootmuskaat en vanille geven de aanzet. Nadien is het opnieuw de beurt aan maïs, bruine suiker en karamelsnoepjes om je suikerspiegel op peil te helpen. Op het einde spoel je alles door met een blikje gemberbier uit de Aziatische supermarkt en stort je je op een overgebleven stuk notencake. Kwestie van Weight Watchers echt helemaal door te laten draaien.

Finish: In de afdronk blijft de vanille nazinderen met wat kaneel, een tikkeltje munt en peperkoek.


Zoet is hier wel het stopwoordje van dienst. Bourbon heeft (voor mij althans) de reputatie van zoetebek en deze Jim Beam bevestigt dit volledig. De beste serveertip lijkt me „on the rocks“ bij warm zomerweer. Om bijvoorbeeld een geslaagde barbecueavond met vrienden mee af te sluiten. En je hoeft geen schrik te hebben dat ze je gaan arm drinken. Hij kost net geen € 25.

Reacties