Malts Of Scotland McArthur's Head Lighthouse (Images of Islay)

Jong, ruig en ietwat onbezonnen rijkeluiszoontje
Het Duitse Malts of Scotland brengt sinds vorig jaar op regelmatige basis een Images of Islay uit. Op elke fles staat een bekend landschapselement afgebeeld. Dit is meestal een verwijzing naar de distilleerderij in kwestie.

McArthurs Head Lighthouse ligt aan de ingang van de Sound Of Islay en kijkt uit op de vaarroute naar Port Askaig. En wat ligt er in de buurt van Port Askaig? De megadistilleerderij van Diageo: Caol Ila. En van Caol Ila zijn meer dan genoeg kwaliteitsvolle onafhankelijke bottelingen te vinden.



Identiteitskaart

  • Images of Islay Series: McArthur's Head Lighthouse
  • Gebotteld door Malts of Scotland
  • Single cask NAS
  • 53.2% alcohol
  • 236 flessen

Proefnotities

Uiterlijk: De whisky is zeer bleek. Hij heeft een lichtgele tint zoals je bij sommige grappa’s ziet. Deze is piepjong volgens mij. Ook de textuur laat dit vermoeden. Je vindt bijna geen glastranen na het walsen.

Neus: Deze jongeling kan zijn heimat niet verbergen. Het eerste wat je ruikt zijn medicinale aroma’s en turfrook met een lichte ondertoon van vanille en mout. Steenkool, natte aarde, potgrond, humus. Gronderig is hier wel het gepaste woord. En daarnaast slingert er nog wat zwavel, plakaatverf en verbrand rubber rond in je glas. Stevige en agressieve jongen, deze McArthur’s!

Smaak: Ook op de tong is hij niet op zijn mondje gevallen. Opnieuw rubber, afgestreken lucifers en plastic. Met wat water wordt hij beheersbaarder. Dan geeft hij peper en citroen vrij. En zelfs wat gedroogd gras.

Finish: De finish is best lang. Je zit bijna op een bolletje plasticine te kauwen. Uiteindelijk sterft hij een zoete dood.


Pfioew! Van een heftig beestje gesproken. Hij trakteert je op alles wat een jonge Islay whisky te bieden heeft. Nog geen twee jaar geleden zou ik deze niet eens leeggedronken hebben. Gelukkig is mijn smaak wat geƫvolueerd en kon ik ook deze wel smaken na een tweede glas.

Een fles kost pakweg € 66. Een eerlijke prijs voor een bijna-op-vatsterkte NAS van deze onafhankelijke bottelaar. Verkrijgbaar bij de echt goeie whiskyspeciaalzaken. Ik kocht mijn sample bij Jeroen van The Bonding Dram.

De identiteit? Ik zet mijn geld op een 5 jaar oude Caol Ila uit een refill bourbonvat.

Reacties