Single Minded Auchentoshan 12

Piepkuiken verlaat al vroeg het nest
De Single Minded reeks van onafhankelijke bottelaar Douglas Laing is een collectie van small batch single malts. Ze worden telkens afgevuld op 41.5% ABV en zijn relatief jong.

Tot nu toe zijn in deze reeks een 12-jarige Braeval, een 10-jarige Tamdhu en een 7-jarige Dailuaine gebotteld. En natuurlijk deze 12-jarige Auchentoshan, een driedubbel gedistilleerde Lowlander en vermaard om zijn zachte karakter.



Identiteitskaart

  • Auchentoshan Distillery, Dalmuir (Lowlands)
  • Morrison-Bowmore Distillers
  • Gebotteld door Douglas Laing
  • 12 jaar (april 2001 – augustus 2013)
  • Small batch van 3 refill bourbon hogsheads
  • 41.5% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Qua uiterlijk is dit één van de lichtste die mijn pad heeft gekruist de afgelopen maanden (De MacArthur’s Head Lighthouse van vorige week even niet meegerekend.).

Neus: De neus is zeer clean en fris. Graankoekjes en gekonfijte citroen. Romige citroentaart met zanddeeg of Key Lime pie. Een tikkeltje zoete honing. Een frisse Piña Colada maar dan met citroensap in plaats van ananas.

Smaak: Ook op de tong smaak je voornamelijk granen. Graankoekjes met stukjes melkchocolade en fruit.

Finish: De finish is droog en kort. Vruchtencake. Kort, zei ik dus…


Deze Auchentoshan laat me achter met gemengde gevoelens. Hij is eerder aan de luchtige kant. Fris, zurig en een tikkeltje zoet. Lekker, maar hij mist wat extra punch. Misschien schiet daar het (eerder lage) alcoholgehalte wat tekort. Een aangenaam aperitiefje. Ofwel was mijn sample niet groot genoeg… Die mogelijkheid bestaat ook.

De Single Minded reeks zal je enkel bij speciaalzaken aantreffen. Reken op net geen € 50 voor een flesje.

Reacties