The Macallan Ruby

Zonnekloppen in een Spaanse tuin
The Macallan reorganiseerde zijn kernassortiment in 2012. Alle leeftijdsaanduidingen werden overboord gegooid en vervangen door kleuren. Jawel: kleuren. Een klein risico voor een bedrijf die tot een paar jaar terug het statement maakte dat niet kleur, maar de rijping het belangrijkste was. Want kleuren kon je faken. Het kwartet bestaat, van licht naar donker, uit: Gold, Amber, Sienna en Ruby.

De kleuren zijn gelukkig nog natuurlijk (geen toevoeging van e150 dus) en zijn afkomstig van refill en first-fill sherryvaten. Ruby is samengesteld uit enkel first-fill vaten en heeft dus logischerwijze ook de donkerste kleur. Of hij daarmee ook de oudste is, laten we nog even in het midden.

Identiteitskaart

  • Macallan Distillery, Craigellachie (Speyside)
  • Edrington Group
  • Single malt NAS
  • First & refill Europese sherryvaten
  • 43 % alcohol

Proefnotities

Deze Macallan is de donkerste van het kwartet. De diepgouden kleur van een zonsondergang. Walsen geeft hem snelle en dunne benen langs de rand van het glas.

De neus is zeer aromatisch en zoet. Dadels, sinaasappels, perzik, karamel en kaneel. Daarnaast zijn er ook licht bittere toetsen aanwezig: eik, donkere chocolade en tangerines. Met wat geduld ontdek je ook een zweem van rode porto en noten. Met water evolueren de zoete geuren eerder naar rijpe peren.

In de mond wordt grotendeels voortgezet wat zich aankondigde. Bittere eik, chocolade en gedroogde vruchtencake. Daarnaast ook kersen in twee varianten: versgeplukte kersen en Mon Chéri likeurpralines. Met water wordt hij een pak kruidiger. Peper en nootmuskaat of foelie.

De finish spint zich lang uit en verwarmt je mond met rozijnen en sinaasappelzeste. Om vervolgens nog een laatste restje donkere chocolade met gember op je tong te laten wegsmelten.



Deze Macallan Ruby is waarschijnlijk de meest complexe van de nieuwe 1824 reeks. Een smaakvol beestje met karakter. Het gebruik van first-fill sherryvaten zorgt ervoor dat hij relatief snel een diepe kleur krijgt. Hoe oud de gebruikte componenten zijn, hebben we jammer genoeg het raden naar.

Je telt makkelijk € 140 neer voor een whisky van… een donkere kleur. Eens we een bepaalde prijsgrens bereikt hebben, vind ik dat je als geïnformeerde koper van dergelijke premium whisky’s recht hebt op meer informatie dan het standaard marketingjargon. Helaas hebben we het afgelopen jaar gemerkt dat NAS meer regel dan uitzondering is/zal worden.

Reacties