Tweet Tasting: Tomatin #TomatinCuatro

Woensdag 3 september stond er een nieuwe tweet tasting onder leiding van Steve Rush en Tomatin op de agenda. Maar liefst 8 samples belandden op de proeftafel: 4 onbekende Tomatin whisky’s en 4 sherry’s. Een van de samples zou mogelijk een nieuwe release kunnen zijn.

De 4 sherry’s waren een ware ontdekking. Deze samples zijn van een ander kaliber dan wat ik tot nu toe proefde. Maar of sherry nu een nieuwe lievelingsdrank geworden is? Neen, toch niet. Ik blijf bij mijn eerste liefde.

De sherry’s verdienen echter wel wat krediet. De samples hadden een behoorlijke reis afgelegd en wijn is nu eenmaal onderhevig aan oxidatie…


Mystery Dram #1


Uiterlijk: Goud. Trage dunnen benen na het walsen.

Neus: Zacht, fris en clean. Frisse citrus, bloemenhoning en heidebries. Kokosnoot, banaan, ananas en meloen. Peren op siroop.

Smaak: Zoet, fruitig. Lichte wijnaroma’s. Fruitsalade met wijn overgoten.

Met water: Tikkeltje droger en meer kruiden. Groene appel en mout. Meer houttoetsen. Gemalen peper. Luikse stroop en appelflappen.

Finish: Zoete appel en peper.

Ware identiteit : Cuatro Series Fino Sherry Cask Finish - 46% ABV

Mystery Sherry #1

Heel veel appels en zoute tonen in de neus. Ruikt een beetje zoals cider die te lang open stond. Waarschijnlijk heeft dit sample geleden onder oxidatie.

Mijn gokje naar de identiteit: Fino sherry

Ware identiteit : Fino sherry




Mystery Dram #2


Uiterlijk: Goud, tikkeltje donkerder dan #1. Olieachtig. benen zijn iets sneller

Neus: lets scherper in de neus. Noten en eucalyptus. Een Finse sauna. Kokosnoot en gedroogd gras. Rood fruit. Aardbeien en frambozen. Gecondenseerde melk en fudge.

Met water: Meloenachtige zoetheid en gesuikerde noten. Amandelen om precies te zijn.

Smaak: Krachtiger en kruidiger. Peper breekt als eerste door. Nadien wordt hij opnieuw een pak zoeter. Peper, pepermunt en karameltabak (zonder de rook). Nootmuskaat en bittere chocolade. En gedroogd fruit. Véél gedroogd fruit.

Finish: Droge finish. Peper en walnoten. Wordt zoeter naar het einde.

Ware identiteit : Cuatro Series Manzanilla Sherry Cask Finish - 46% ABV

Mystery Sherry #2

Opnieuw appels en zoute aroma’s. Tevens veel citrusinvloeden en zelfs wat gist. Ook dit sample heeft geleden onder oxidatie.

Mijn gokje naar de identiteit: Manzanilla sherry

Ware identiteit : Manzanilla sherry



Mystery Dram #3

Uiterlijk: Oud goud. Trage sierlijke benen. Donkerder van kleur dan #1 en #2.

Neus: Scherper én zoeter. Zoete sinaasappels, amandel, vanille, marsepein. Honing en zoethout. En natuurlijk gedroogd fruit. Maraschinokersen.

Smaak: Sinaasappelsaus. Opnieuw honing en zoethout. Zoete sappige peren en een overvloed aan rozijnen. Vanille en kersen. Rijstpudding met kardemon. Munt en walnoten.

Finish: Warme melk met honing, munt en vanille

Ware identiteit : Cuatro Series Manzanilla Sherry Cask Finish - 46% ABV

Mystery Sherry #3

Veel rozijnen en walnoten. De neus is zoet. De smaak is een pak droger. Het verschil tussen de geur en de smaak is immens.

Mijn gokje naar de identiteit: Oloroso sherry

Ware identiteit : Oloroso sherry




Mystery Dram #4


Uiterlijk: Oud goud. Dikke trage benen. Deze is duidelijk de donkerste van het viertal.

Neus: Honing en marsepein. Sultanarozijnen. Amandellikeur. Chocolade en kersen. Suikerstroop (of golden syrup).

Smaak: Mierzoet. Zoete gekarameliseerde vijgen en venkelzaad. Karnemelk met teveel druivensuiker.

Finish: Vanilleijs met een stroperige karamel overgoten.

Ware identiteit : Cuatro Series Pedro Ximenez Sherry Cask Finish - 46% ABV

Mystery Sherry #4


Ruikt zoals een Madeira maar smaakt totaal anders. Mierzoet en stroperig. Kandijsiroop.

Mijn gokje naar de identiteit: Pedro Ximenez sherry

Ware identiteit : Pedro Ximenez sherry


And the twelve points go to…

Kiezen was moeilijk. Nummer 3 en 2 bleven het langste nazinderen in de mond en hebben een streepje voorsprong. Maar 1 en 4 mogen er natuurlijk ook best wezen.


Het werd dus niet één nieuwe release maar een complete reeks van 4 nieuwe expressies. Allemaal kregen ze een finishing van een ander type sherry.

De nieuwe Cuatro reeks van Tomatin

Elke whisky uit de nieuwe reeks werd gedistilleerd op dezelfde dag en rijpte gedurende negen jaar in Amerikaanse eiken vaten en werd dan overgegoten in verschillende types sherryvaten. Het resultaat zijn 4 uiteenlopende expressies: Fino, Manzanilla, Oloroso en Pedro Ximenez.

Het hoeft niet te verbazen dat de naam van de reeks ook uit het Spaans afkomstig is. Cuatro is namelijk Spaans voor het cijfer vier.

Van elke expressie komen slechts 1500 flessen op de markt en zullen £49.99 gaan kosten.


Als kers op de taart kondigde Tomatin eveneens aan dat Cù Bòcan eveneens een gelimiteerde Sherry Cask edition zal krijgen. Deze expressie zal de eerste van een drieluik zijn en zal eveneens £49.99 kosten.

In 2015 zullen dan nog twee andere (Virgin Oak en Bourbon Cask) verschijnen in deze reeks.

bron: The Whisky Business en Tomatin.com

Reacties