Dochter van de Korenaar Embrasse Peated Oak

Belgie - Schotland: 1 - 1

De Dochter van de Korenaar is een Belgische microbrouwerij die gerund wordt door de Nederlander Ronald Mengerink. De naam van de brouwerij is geïnspireerd op een uitspraak van Keizer Karel die men terugvond in Mechelse kronieken: “Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros”. Daarmee sprak hij zijn voorkeur uit voor bier in plaats van wijn.

De brouwer kreeg in 2011 een zilveren medaille met zijn Peated Oak Embrasse op het Zythos bierfestival. De eerste batches werden gelagerd in Connemaravaten uit Ierland. De batch van juni 2013 zat uitsluitend op Islay whiskyvaten van Ardbeg en Lagavulin. Laat je dus niet van de wijs brengen door het opschrift Peated Whiskey Cask…


Tijd voor de eerste bierreview!

Identiteitskaart

  • Dochter van de Korenaar
  • 10% ABV
  • batch juni 2013
  • gerijpt op Lagavulin (2/3) en Ardbeg (1/3) ex-bourbon vaten.

Proefnotities

Embrasse is een donker bier en houdt het midden tussen een trappist en een stout. Het bier heeft een rode schijn en een mooie stevige schuimkraag. Je serveert het best tussen 10° en 15° Celsius.

De neus is romig. Zure room en aroma’s van oud leder en humus (kikkererwten). Verder ontwaar ik fruitige toetsen van overrijpe frambozen, aalbessen en tropisch fruit onder de vorm van passievrucht.

De aanzet op de tong is zoet. Rood fruit, honing en gebrande karamel. Ook wordt hier de Islayinvloed tastbaarder. Het is een aangenaam licht gerookt biertje met een stevige punch.

De finish is bitterzoet en licht mineralig.



De bieren van Dochter van de Korenaar vind je niet overal. Ze lonen echter wel de moeite om naar op zoek te gaan. Het zijn typische winterbieren die makkelijk bewaren en rustig gedronken dienen te worden. Of zoals de brouwer het omschrijft: “Een bier om van te houden”.

En als hij dan nog zijn bier combineert met het beste wat Islay te bieden heeft…

Reacties