Nikka from the Barrel

Yatta!
Masataka Taketsuru, de godfather van Japanse whisky, stond aan de wieg van twee grootheden uit het land van de rijzende zon: Yamazaki distillery en Nikka Whisky Company. Beide bedrijven bouwden een internationale reputatie op die zeker niet moet onderdoen voor de whisky uit het oerland.

Nikka from the Barrel is een blend, zonder leeftijdsaanduiding, bestaande uit Yoichi single malt en graanwhisky van Miyagikyo. Na het blenden gaat de whisky terug op eiken vaten om de aroma’s en smaken te integreren tot een harmonieus geheel.

Identiteitskaart

  • Nikka Whisky Distilling Co.
  • NAS blended whisky
  • 51.4 % ABV
  • 50 cl

Proefnotities


Nikka from the Barrel heeft een diepe amberkleur en laat trage benen na op de rand van het glas.

De neus is behoorlijk zacht voor het hoge ABV (meer dan 50%!). Veel fruit- en houtaroma’s bij de start. Rijpe druiven en sandelhout. Daarnaast krijg ik wat oranjebloesem en kokosmelk. Een flantaart met bresiliennenootjes en geurige thee.
Met water is er een evolutie naar potloodschaafsel en vleugjes madeirawijn of Pedro Ximenez sherry.

De aanzet in de mond is friszuur en robuust. Frisse appels, sinaasappelsap en droge noten.
Water accentueert de zoete aroma’s. Rijpe druiven en amandelmelk geïnfuseerd met vanille.

De finish is relatief lang en laat een droge zoetbittere smaak achter. Sandelhout en amandelen.



Nikka from the Barrel doet exact wat Japanners altijd al deden. Een goed product nog beter maken dan het al is. Met deze blend levert Nikka een uitstekende prijs-kwaliteitswhisky af. Ik vermoed dat het extra rijpingsproces hier een rol speelt.

Je betaalt ongeveer € 35 à € 38 voor een flesje van 50 cl. Naar Japanse normen uiterst betaalbaar dus. En hij kan moeiteloos de concurrentie aan met gevestigde waarden zoals Glenfarclas en Aberlour.

Reacties