Highland Park Loki

Noorse Janus houdt herfstbarbecue
Toen Highland Park in 2012 het eerste deel van de Walhalla collectie, Thor, voorstelde, stond het in de sterren geschreven dat ook Loki, notoir onruststoker en gedaanteverwisselaar onder de goden, zou plaatsnemen in het rijtje.

Zijn gedaanteveranderende eigenschap was de basis voor het smaakprofiel van zijn vloeibare alter ego. Gerijpt op Europese vaten waar voordien geturfde whisky in zat (bestaat er eigenlijk ongeturfde HP?), zouden de aroma’s in de neus en op de tong heel verschillend van elkaar moeten zijn.

Identiteitskaart

  • Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • Edrington Group
  • 15 jaar oud
  • 48.7% ABV
  • 21.000 flessen
  • Deel twee van de vierdelige Walhalla collectie

Proefnotities

Uiterlijk: Loki verschuilt zich in een gouden nevel en laat dikke trage benen na op het glas. Hij is iets bleker van kleur dan zijn voorganger Thor.

Neus: Loki zet licht rokerig aan in de neus. De rook wordt in balans gebracht door aroma’s van kandijsiroop en sinaasappelmarmelade. Hij doet me zelfs wat denken aan cranachan, een klassiek Schots dessert van gekarameliseerde havermout met frambozen. Hij evolueert na enige tijd in het glas. Na een kwartiertje rust gaf deze Highland Park veel meer kruidige geuren vrij. Elixir d'Anvers, anijs, venkel en wat foelie.

Met water manifesteren zich sinaasappels, mango en zoethout.

Smaak: De eerste sipjes zijn heerlijk romig. Citroentaart met gember en peperkoek. Een sandelhouten sigarendoos met graankoekjes en overrijpe gele appelen. Wist je trouwens dat er een appelsoort bestaat die Odin noemt?

Met water krijg je nog meer zoet fruit. Weliswaar afgewisseld met peper en kardemom. Heerlijk hoe de smaken als het ware steeds tussen zoet en kruidig verschuiven.

Finish: De finish is rijkelijk lang. Kokosnootbriketten en banaan met slagroom en rum op de barbecue. Zoete toetsen van kaneel, vanille en appelschil. Een vleugje peper en dan terug zoet en fris. Helemaal op het einde duikt zelfs nog wat citroengras op.Loki is opnieuw een high-end whisky van Highland park. De lanceerprijs van €175 voor een 15-jarige whisky is niet min en lag buiten mijn budget. En toch ging deze ‘beperkte’ editie vlot over de toonbanken. Velen zullen in collecties terechtkomen, anderen zullen worden geopend, met recht en reden.

Highland Park leverde een stevige whisky met typische Orkneykenmerken en een kenmerkende Highland Parksignatuur af.

Wat wil ik deze whisky graag in een permanente budgetversie zien reïncarneren (lees: zonder houten frame en een mega-over-the-top-marketingverhaal).

Reacties