Kilchoman 2009 TasTToe single cask PX finish

Christmas pudding in een Tex-Mex restaurant

Tijdens de Kilchoman Tour door Europa werd als afsluiter een proevertje van een PX gefinishte Kilchoman voorgeschoteld. De whisky zal waarschijnlijk als single cask gebotteld worden voor de Belgische shop TasTToe.

De whisky werd gedistilleerd in 2009 en kreeg een Pedro Ximenez finishing van vier en een halve maand. Benieuwd of Kilchoman en PX sherry garant staat voor fantastisch spul?


Identiteitskaart

  • Kilchoman Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • 58.2% ABV
  • 2009 vintage
  • 4.5 maand finish op Pedro Ximenez butt

Proefnotities

Uiterlijk: Deze Kilchoman met PX finish balanceert qua kleur ergens tussen oud goud en koper. Hij is al een paar tinten donkerder dan de Oloroso-gerijpte Loch Gorm 2014. De invloed van de vier en een halve maand extra rijping op een Pedro Ximenezvat is duidelijk zichtbaar ten opzichte van een rijping op first-fill Olorosovaten.

Neus: De neus is vrij zacht en prikkelt slechts lichtjes. De eerste aroma’s die je tegemoet komen zijn mierzoet: boter gemengd met bruine suiker, dadels, vijgen. Banaanbeignets en de klassieke Britse Christmaspudding overgoten met honing en een glas sherry.
Mettertijd evolueert hij naar gerookt paprikapoeder, jalapeñopepers en pickles (yes, Belgian pickles van Devos-Lemmens!) op rozijnenbrood met een suikerkorst . Klinkt bizar maar het is best aangenaam.

Met water verdwijnt het zure van de pickles. Je krijgt er wel schorseneren uit bokaal voor terug.

Smaak: De eerste smaaksensaties blijven in het zoetzure kwadrant aangevuld met een peperige twist. Ik denk vooral aan ananas uit blik, rozijnen, chocolade, kaneel en honing. Een likje azijn en pompelmoessap zorgen voor de nodige balans.

Met water krijgt hij een verrassende boost aan rook, peper en anijs.

Finish: Het zure blijft best even hangen in de mond. Een aparte en impressionante finish van jalapeños op azijn en rundvlees op de barbecue geserveerd met zure room met sechuanpeper.




Kilchoman levert met deze PX finish een uitstekende single cask af die het verdient om gebotteld te worden. Heren van TasTToe: do your job!

Dit PX sample is nog niet beschikbaar. Als ik de broertjes Wills goed begrepen heb, mogen we hem dit weekend verwachten. Ik denk en hoop dat de prijs ongeveer vergelijkbaar zal zijn met de single cask botteling die Abbey Whisky deze zomer uitbracht. Net geen €100 dus.

Reacties