Een uitbarsting van chocolade en turfThe Scotch Malt Whisky Society bottelt sinds 1983 single cask whisky’s. Elke fles ziet er ogenschijnlijk hetzelfde uit, maar ze krijgt een unieke code en een, soms toepasselijke, soms compleet van de pot gerukte naam mee. Het codegebruik kwam er doordat distilleerderijen niet onmiddellijk hun naam wilden verlenen aan onafhankelijke bottelingen. Ondertussen werd dit gegeven een unique selling point.
De bottelcode bestaat uit twee delen. Het eerste deel staat voor de distilleerderij. Het tweede getal staat voor het aantal vaten reeds gebotteld door de Society. Toegepast op 29.105 betekent dit: de 105de botteling van distilleerderij nummer 29, zijnde Laphroaig.
Identiteitskaart
- Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)
- Single malt 12 jaar oud
- Single cask - 619 flessen
- Refill ex-sherry butt
- 59,6% ABV
- Gedistilleerd op 25 maart 1999, gebotteld in augustus 2011
Proefnotities van het Society panel
The nose leapt out with smoke, tar and smouldering embers (waking up the ‘danger’ zone of the cortex); it was also briny, with minty humbugs, some kind of green leaf and vanilla. The palate was described as “Massive!” and “Volcanic” – ash, liquorice, tar and salt, with wild boar sausages and something lovely and sweet hiding away, like a ballerina in a group of miners. Water hardly dented the nose – sweet-cured bacon, diesel exhaust and molasses. The palate seemed sweeter – chocolate in among the smoke and a lavender after-taste. One of the founders, Donald Johnston drowned after falling into ‘burnt ale’.Proefnotities
Uiterlijk: De kleur van deze Laphroaig schommelt ergens tussen oud goud en koper.Neus: Er is heel wat gaande in dit glas. Je wordt overspoeld door een golf van zoethoutsnoepgoed (opgerolde drop of jojo), oud leder, appelmunt, asfalt, vanillefudge en wierook, gearomatiseerd met vanille en turf. Langzaam steken enigszins bijzondere aroma’s de kop op: ammoniakgeur van overrijpe brie met honing, modder en natte bladeren.
Met water krijg je nog meer zoethout en vanille.
Smaak: Een zoete smaaksensatie van honing begroet je heel kort en wordt overdonderd door intense peper. Een vulkaanuitbarsting - de naam wordt eer aangedaan - van rook en as. Bittere chocolade met vijgen en rozijnen.
Het water zorgt voor meer zoete accenten van honing en een combinatie van verbrande olijfolie en afgestreken lucifers.
Finish: De afdronk is kort maar heftig met veel bitterheid. Een gedoofd vuurtje op een natte, herfstige dag.
Laphroaig is, samen met de rest van de Islay familie, gegeerd wild door onafhankelijke bottelaars en liefhebbers. Alom geprezen voor zijn zoete en aardse turfaroma’s en vaak snel uitverkocht. Deze botteling uit 2011 is reeds “long gone”. Op festivals kom je misschien nog wel eens een geopende fles tegen.
Ergens draagt hij ontegensprekelijk de stempel van Laphroaig, maar aan de andere kant is hij net iets anders, in de goede zin, dan de standaard Laphroaigs.
Reacties
Een reactie posten