The Macallan Select Oak

Van luchthaven naar hotel in classy groen
The Macallan Select Oak maakte deel uit van de 1824 Collection voor de taxfree sector. Het is een schoolvoorbeeld van wat we vandaag de dag zien in Travel Retail. Relatief jonge whisky, zonder leeftijd, en een experimentele mengelmoes van Amerikaanse én Europese firstfill en refill ex-bourbon- en ex-olorosovaten. Hoor ik daar iemand Laphroaig Select schreeuwen?

Nu goed, Macallan (en bij uitbreiding Edrington) staat gekend om zijn obsessief houtmanagement en dat vertaalt zich in erg aardige verkoopcijfers. De verkoop van 9 miljoen flessen in 2012 leverde een verdienstelijke derde plaats naast het onafscheidelijke Speyside duo Glenfiddich en Glenlivet.


Identiteitskaart

  • Edrington Group
  • NAS
  • 40% ABV
  • Travel Retails 1824 Collection (stopgezet)

Proefnotities

De Select Oak is goudgeel en laat snelle dunne benen achter op de rand van het glas.

Hij is - niet geheel onverwacht - uiterst zacht in de neus. Vanille, honing, cider en sappige Conference peren. Na enige tijd wordt hij ietwat stoffig en houterig.

Met water krijg je meer sherry-invloeden. Marsepein en een mix van gedroogde vruchten. Stukjes banaan en rozijnen eisen daarin een hoofdrol op. Daarnaast ontwikkelen zich nog aroma’s van nougat en nail polish remover.

In de mond is deze Macallan vederlicht van textuur. Hij smaakt voornamelijk erg zoet en een tikkeltje kruidig. Honing, rozijnen en kaneel.

Met water zijn iets meer zoute toetsen aanwezig. Opnieuw krijg ik wat nougat. Daarnaast karamelsnoepjes en goedkope pruimenwijn uit de Chinese supermarkt.

De finish is behoorlijk lang met heel wat zoete invloeden van vanille en honing. Een tikkeltje peper maakt het net iets spannender.


Verwacht geen wereldwonder bij The Macallan Select Oak. Hij is een schoolvoorbeeld van wat (budget) Travel Retail te bieden heeft. Een vlot drinkbare, no-nonsense, jonge whisky. Een aangename Speysider, geschikt voor het aperitief.

Als je nog een verloren gelopen exemplaar vindt, betaal niet meer dan €45.

Reacties