Wemyss Malts Velvet Fig

Baklava kopen in een Oosterse bazaar
Onafhankelijk bottelaar Wemyss Malts kwam vorige week met een nieuwe aanvulling op hun blended malt gamma: Velvet Fig. Deze blend van single malts zonder leeftijdsaanduiding (NAS) komt naast The Spice King, Peat Chimney en The Hive in het gamma te staan.

Los daarvan brengt Wemyss Malts op regelmatige tijdstippen single cask whisky’s en een klassieke blend, Lord Elcho, uit in een NAS en 15-jaar oude versie.

William Wemyss, Managing Director, heeft het volgende te zeggen over Velvet Fig: “We zijn verrukt door onze nieuwe blended malt Velvet Fig, omdat het een unieke en complementaire toevoeging voor ons gamma betekent. Velvet Fig wordt zeker de favoriet van iemand met een passie voor sherrygerijpte whisky’s of iemand die op zoek is naar een feestelijke whisky voor de eindejaarsperiode.”.


Identiteitskaart

  • Wemyss Malts
  • NAS blended malt
  • 46% ABV
  • 6000 flessen
  • Ongefilterd en natuurlijke kleur

Proefnotities

Uiterlijk: Velvet Fig heeft een mooie koperkleur en laat trage benen na op de rand van het glas na het walsen.

Neus: De eerste aroma’s die omhoog dwarrelen uit het glas zijn zacht en zoet. Cake met sinaasappel en noten geserveerd met een thee van kaneel en gedroogde sinaasappel. Een overvloed aan warme wintergeuren doet je al verlangen naar de feestdagen: gepofte kastanjes, kruidnagel, vijgen en dadels. De typische houtgeur die je tegemoetkomt in een warme chalet.

Met water krijg je nog meer gepofte kastanjes gecombineerd met rozijnen en Turks fruit.

Smaak: Het winterfestijn zet zich door in de mond. De aanzet is zacht en zoet om dan plotsklaps om te slaan in een verwarmende kruidigheid. Opnieuw sinaasappel en kaneel. Een notenmengeling besprenkeld met honing. Turks gebak met pistache en véél suiker: baklava’s dus. De kruidige opstoot wordt getekend door warme kruiden zoals nootmuskaat en galanga.

Water toevoegen betekent een instant traktatie op die kruidigheid: peper, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en geurig hout.

Finish: De afdronk is lang en zoet. Vijgenconfituur, zoete mirabellen en geschroeid zoethout.
Velvet Fig is een mooie, volle en ronde whisky die perfect is voor de aankomende winter en de feestdagen die voor de deur staan. Denk er het cliché haardvuur zelf maar bij.

Dit is andermaal een uitstekend statement dat kwaliteitsblends niet hoeven onder te doen voor single malts. Dit is buskruit voor de pro-zijde in het hele NAS-debat.

De adviesprijs werd vastgesteld op £40, oftewel net iets meer dan €50. Velvet Fig is zeer binnenkort beschikbaar in de speciaalzaken en online retailers.

Wat mij betreft: Indrukwekkend spul en een absolute, budgetvriendelijke aanrader die op menig kerst- en nieuwjaarslijstje mag verschijnen.De eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat dit sample toegestuurd werd door de mensen van Wemyss Malts. Maar nogmaals: indrukwekkend spul.

bron en afbeeldingen: persbericht Wemyss Malts

Reacties