Laphroaig SMWS 29.157 Heidi’s Holiday to Islay

Kerstboomverbranding op het strand

Gedistilleerd op 19 september 1996, gebotteld in 2014
The Scotch Malt Whisky Society bottelt sinds 1983 single cask whisky’s. Elke fles ziet er ogenschijnlijk hetzelfde uit, maar ze krijgt een unieke code en al even unieke naam en proefnotities mee.

Laphroaig is een vaste waarde in het Society gamma. De Islay distilleerderij, opgericht door Donald en Alexander Johnston, viert volgend jaar zijn 200ste verjaardag. Laphroaig zelf heeft alvast de terugkeer van de befaamde 15-jarige aangekondigd. En het zou me niet verbazen moest de Society ook met een eerbetoon aan Laphroaig komen…


Identiteitskaart

  • Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)
  • Single malt 17 jaar oud
  • Single cask - 675 flessen
  • Refill ex-sherry butt
  • 59,2% ABV

Proefnotities van het Societypanel

This invigorating dram was fresh faced and light of heel. In Heidi’s basket was Black Forest ham, sea salt and balsamic crisps and red licorice. As she skipped along the shore of seashells, aromas of Pears soap and alpine flowers emerged. Clean, ashy smoke mingled with juniper and Arbroath smokies as the drizzle fell. It was as if Heidi had stood a wee bit close to the fire in her wellington boots while she cooked scallops and sausages with tomato sauce. A hint of hashish completed the picture - well, she was on holiday!

Proefnotities

Uiterlijk: Heidi is amberkleurig en laat quasi geen benen na op het glas, enkel wat dunne, olieachtige parels. Alvast veelbelovend qua textuur.

Neus: Sherry en turf blijven een uitstekende combinatie voor Laphroaig. Sweet chili gecombineerd met honing en gerookte ham. Bolsano salami en afgestreken lucifers worden op smaak gebracht met gestoofde appels met verbrande suiker. Naar het einde toe worden een aantal kaneelstokjes op het haardvuur gegooid.

Met water krijg je een licht zeperig aroma. Het geheel wordt iets frisser met zoethout en bruine zeep (op een aangename manier). Geglazuurde ham met vuurkruiden en gegrild boerenbrood.

Smaak: De eerste smaaksensaties zijn zoet, zout en scherp. De start is zoet met accenten van honing en fruitkauwgom om vervolgens een scherpe evolutie in de richting van chilipeper door te maken. En tussendoor wat gerookt zout. Sprotjes op de barbecue.

Water transformeert het zoete in zoute chips. De scherpe pepers komen er nog meer door. Gerookte ham en typische Laphroaigaroma’s van as, houtgensters en solfer.

Finish: De finish van zoete fruitkauwgom wordt extra spannend met een rokerig kantje en warmte van chilipepers. Machtig lang of lang machtig… Kies zelf maar.


Opnieuw een indrukwekkende Society Laphroaig met een gevarieerd smakenpalet. Het sherryvat voegt dat extra laagje diepte toe en laat toch subtiel het Laphroaigkarakter doorschemeren.

Ik heb deze whisky nu al drie keer kunnen proeven. En ondertussen is er een fles op komst. Meer hoef ik niet te zeggen zeker? Deze Laffie kost €105 bij SMWS Benelux (incl verzending). In de U.K. kostte hij £62.40.

Reacties