Review: Bowmore Surf

Surf’s Up!
Bowmore Surf is, of beter was, de instapversie van het Travel Retail gamma. Hij werd vernoemd naar de golven die steevast op het warehouse N° 1 beuken en die, volgens de marketingjongens, een invloed hebben op de smaak van de whisky en Bowmore zijn maritieme karakter geven.

Deze botteling kreeg op 4 juli 2014 een laatste eerbetoon door Queen Elizabeth. Zij doopte er een nieuw vliegdekschip mee dat naar haar werd vernoemd. En ze mocht vervolgens een toast uitbrengen met een 25-jarige Bowmore. Gelukkig was het niet andersom…



Identiteitskaart

  • Bowmore Distillery, Bowmore (Islay)
  • Morrison Bowmore Distillers
  • NAS single malt
  • 40% ABV
  • Travel Retail exclusive

Proefnotities

Uiterlijk: Surf heeft een mooie gouden kleur. Helaas is de kleur kunstmatig. Snelle en dunne benen langs het glas duiden alvast op een zachte textuur.

Neus: De whisky doet zijn naam gelukkig alle eer aan en verwelkomt je met een hoop maritieme toetsen en zachte turfrook. Zout en zeewier gaan goed samen met rozemarijn en tijm. Combineer dit met broodgist en een industriƫle broodgeur en je krijgt een veredeld supermarktbrood. Een opgelegde citroen zorgt voor een aangenaam en fris zuurtje.

Gezien het minimumalcoholpercentage van deze Bowmore, heb ik geen water toegevoegd.

Smaak: Dit is een makkelijk drinkbare whisky. Licht van textuur met zoete en zoute toetsen. Ik denk hier vooral aan honing, gezouten karamel en een lichte rooksmaak van getoaste eik en wat peper. De gezouten karamel kan echter ook gezouten popcorn zijn.

Finish: Zachte honing, citrus en een vleugje peper kenmerken de middellange afdronk. Naar het einde toe evolueert hij eerder naar de droge kant met wat tabak.



Bowmore Surf is een aangename instapwhisky. Hoogst waarschijnlijk niet ouder dan 10 jaar en voornamelijk gerijpt op refill bourbonvaten. Niet erg complex maar wel een aardige kennismaking met Islaywhisky’s en een voorproefje voor het echte turfgeweld.

Bowmore Surf is verre van de beste Bowmore. Degelijk en aangenaam, maar toch mist hij een aantal graadjes alcoholpercentage en diepte in het smakenpalet. De Tempest batches en Laimrig krijgen nog altijd mijn voorkeur. Ze zijn iets duurder maar je krijgt zoveel meer waar voor je geld. Deze kostte ongeveer €40 voor een literfles. Ideaal barbecuemateriaal wanneer kwantiteit boven kwaliteit primeert…

Reacties