Teeling Single Malt Whiskey

Kerstsfeer in Ierland

Teeling Whiskey Company is het geesteskind van Jack en Stephen Teeling, zonen van voormalig Cooley-eigenaar John Teeling en nazaten van Walter Teeling, die in 1782 een Teeling Distillery oprichtte. De heren zijn momenteel nog druk bezig met de opstart van een nieuwe Irish Whiskey distilleerderij in het hart van Dublin.

Het huidige assortiment is relatief beperkt en is afkomstig uit 18.000 vaten van Cooley distillery en een andere Ierse distilleerderij (Bushmills?). Op échte Teeling whiskey’s, made in Dublin, zullen we nog zeker 10 jaar moeten wachten.

De core range bestaat momenteel uit een small batch rum cask blended whiskey, een single grain gerijpt op Californische rode wijnvaten en een single malt zonder leeftijdsaanduiding. Hij is gedistilleerd uit gemoute gerst en bevat whiskeys van verschillende leeftijden tot 25 jaar oud. Teeling Single malt is een vatting van 5 verschillende wijnvaten: Sherry, Porto, Madeira, witte Bourgogne en Cabernet Sauvignon. Net als de rest van de Teelings is hij gebotteld op 46% en niet koud-gefilterd.



Identiteitskaart

  • Teeling Whiskey Company, Dublin
  • NAS single malt
  • 46% ABV
  • Non chill filtered

Proefnotities

Uiterlijk: De kleur van Teeling Single Malt zweeft ergens tussen nat stro en goud. De whiskey laat snelle benen achter op de rand van het glas.

Neus: De aroma’s in de neus zijn voornamelijk fruitig met een zweem van vanille en kruidnagel. Ik denk vooral aan fruitsalade met Charentaismeloen, limoen en kersen. Verder ontwaar ik vanillewafels, zoete appel en Limburgse vlaai met bosbessen. Na verloop van tijd krijg ik meer houtextracten. Zelfs ietwat stofferig.

Met water wordt de whiskey kruidiger en verliest hij wat van zijn zoetheid. Droge eik neemt hier het voortouw.

Smaak: De whiskey is nog steeds fruitig in de mond, echter wel minder uitgesproken. Eerder gedroogde vijgen en kruidige appels. Verder smaak ik wat kruidnagel, citruszeste en gember.

Met een paar druppeltjes water (of hou hem gewoon wat langer in de mond) wordt de whiskey een stuk droger. Opnieuw meer uitgesproken eikaroma’s en een flinke snuif peper.

Finish: De afdronk is droog en kruidig. Een heerlijk warme en lange finish met een toets van notenolie en Madeirawijn.




We gaan nog veel moois zien van Teeling Whiskey Company. In de wetenschap dat de échte Spirit of Dublin er nog moet aankomen, zijn de broers Teeling alvast de goede weg opgeslagen met hun Single Grain, Small Batch en nu deze Single malt gecreëerd uit de stock van hun vader.

Deze Teeling Single Malt wordt een serieuze concurrent voor Redbreast, mijn favoriete Ierse whiskey. Hij is een tikkeltje gunstiger geprijsd (ongeveer €42) en heeft eveneens dat onmiskenbaar Ierse karakter dat hem tot een heerlijk aperitief (of dessert) maakt.


Het geproefde sample werd opgestuurd door Teeling Whiskey Company voor een Tweet Tasting van The Whisky Wire (#TeelingWhiskey).

Reacties