That Boutique-y Whisky Company Invergordon batch 1

Vloeibare kokosrotsjes

‘That Boutique-y Whisky Company’ is een project van online retailer Master Of Malt. Ze bottelen single malts (en dus ook single grains) van gekende en minder gekende distilleerders in beperkte oplagen. De flessen krijgen graphic novel labels mee met prominente figuren uit de whiskywereld en hier en daar kleine easter eggs.

Invergordon is een gigantisch complex waar meer dan 40 miljoen liter spirit per jaar wordt gedistilleerd. Het maakt onderdeel uit van Whyte & Mackay en levert vooral de basiscomponent voor de blends van de groep.


Identiteitskaart

  • Invergordon
  • NAS
  • Single grain small batch
  • 252 flessen
  • 41.6% ABV

Proefnotities

Uiterlijk: De kleur van deze Invergordon benadert oud goud. De whisky kleeft net als olie aan het glas.

Neus: Dit is een dessertwhiskietje. Veel zoete toetsen van honing, vanille en kokosnoot. Ik zou zweren op vloeibare kokosrotsjes ('rochers’). Op de achtergrond blijft een zweem van appelmoes met kaneel en kardemon achter. Golden syrup en fudge.

Met water krijg je een beetje meer wijninvloeden en eikenhout.

Smaak: De whisky voelt romig aan in de mond. Marrokaanse muntthee met een overdosis honing. Vanillewafels en een kleine opstoot van kruiden: foelie, kaneel en gekonfijte gember.

Finish: De afdronk wordt beheerst door vanille en nootmuskaat. Een uitstekende balans tussen zoete toetsen en kruidigheid.Deze Invergordon is een aardige introductie in single grains. Zoals verwacht is er veel zoetheid aanwezig. Dat maakt hem tot een ideale dessertwhisky of compagnon voor de kaasplank. Heerlijk zoet en plakkerig.

That Boutique-y Whisky Compagny levert 50cl flesjes af zonder leeftijdsaanduiding. Dat maakt hen soms vrij duur. De eerste batch van deze Invergordon kostte €80. Niet min voor een single grain (wetende dat deze in productie een pak minder kost dan een single malt). Ik vermoed wel dat er een aantal oudere componenten van meer dan 25 jaar in zitten die de prijs verklaren. En de smaak, het allerbelangrijkste toch, zit meer dan goed.

Reacties