6de Maltclan Whisky Festival



25 januari betekent voor vele whiskyliefhebbers Burns Night. In België staat het laatste weekend van januari bij de meesten onder hen aangeduid als de start van het Belgische festivalseizoen: Maltclan’s Whisky Festival.

De whiskyclub uit Halle is niet meer aan zijn proefstuk toe en organiseerde voor de 6de maal één van de meest toegankelijke en budgetvriendelijke whiskyfestivals. Het festival zelf barst stilaan uit zijn voegen en mag beginnen uitkijken naar een grotere locatie. In een gezellige drukte maakten ze van de gelegenheid gebruik om hun vierde clubbotteling, een Strathmill uit 1999 van Gordon & Macphail, voor te stellen. Zondag lees je hier meer over deze Strathmill.




Stands

Het aantal stands was misschien iets minder groot dan vorig jaar, maar dat maakte de keuze er niet minder lastig op. Elke tafel stond afgeladen vol met bekend en minder bekend spul.
Volgende namen tekenden present dit jaar en maakten er opnieuw een succesvolle editie van:

Jurgen’s Whiskyhuis

Een hele resem onafhankelijke bottelingen van A.D. Rattray stonden netjes opgelijnd: de nieuwe Chapter 7 bottelingen, zijn absolute prijsbeest Ardbeg 20 en de gloednieuwe Irish Malt gebotteld onder het Uisge Beatha Taigh label. Ik liet mijn oog vallen op een fles zonder label: een cask sample van Auchroisk uit 1991.




The Bonding Dram


Jeroen van The Bonding Dram is een Billy Walker fan en zijn tafel stond dan ook afgeladen vol met pareltjes uit de Benriach en Glendronach stal. Andere blikvangers waren een aantal bottelingen uit de jaren 70 en de nieuwe Octomore 6.3. Ik proefde er één van de nieuwe Hakushu’s en een 9-jarige, geturfde Benriach uit een Virgin oak-vat. Jeroen, bedankt voor deze tip!



Dram 242


Nog zo'n vaste klant zijn de heren van Dram 242. Zij brachten dit jaar de volledige Maltbarnrange mee, een pak oudere bottelingen uit de Rare Malts-reeks en een paar nieuwe Special Releases.

Hart Brothers


Een nieuwe tafel op het festival waar ik zelf niet gestopt ben, ook al hadden ze een aantal pareltjes meegebracht. Ik ben erin geslaagd om aan de verleiding van die 25-jarige Littlemill te weerstaan. Next time…

Chef zonder Restaurant


Inge Lankacker was voor de tweede maal aanwezig met haar heerlijke pralines. Vergeet Leonidas en Co maar. Eens je haar creaties geproefd hebt, smaakt de rest nergens naar. Of wat dacht je van pralinevulling met Lagavulin of Blackadder Smoking Islay?



Cinoco

De Belgische importeur van o.a. Bowmore, Auchentoshan en Connemara staat elk jaar trouw op post met het grootste aantal standaardbottelingen. Ook Glen Garioch, Tobermory en een aantal Japanners stonden klaar om geproefd te worden.



Whisky Warehouse


Een stand die ik de voorbije jaren ten onrechte wat verwaarloosde, was ongetwijfeld die van Eric Vermeire. De man had heel wat Gordon & Macphail bottelingen mee en het kernassortiment van o.a. Bruichladdich en Glenfiddich. Bedankt Eric voor het gulle Strathmill sample en een duim voor Stefaan Lesage van Whisky With Friends voor de twee 1997 Ardmore samples. Ook de Port Charlotte Islay Barley mocht mee naar huis voor een head-to-head met de Octomore 6.3 Islay Barley.

The Whisky Mercenary

Jurgen Vromans had ik de voorbije jaren nog niet gezien op Maltclan. Dit jaar stond de goedlachse huurling er wél, met zijn eigen bottelingen, Liquid Treasures en een hoop onbekende flessen uit zijn eigen archief. Ik proefde zijn eigenste Ben Nevis en een 10-jarige Bowmore voor de New York bar in Parijs. Zowel de Ledaig, de Clynelish voor Cask Six en de Ben Nevis gingen mee naar huis voor verder onderzoek.



Ground Control


De laatste stop van de namiddag was een absolute nieuwkomer en misschien wel een vreemde eend in de bijt. Ground Control uit Pepingen presenteerde er een gin voor, gedistilleerd uit bio-aardappelen en op smaak gebracht met niet minder dan dertig kruiden (jeneverbes, koriander, gember, laurier,…). Een aparte neus, maar heerlijk spul!



See you next year!

Ik ging naar huis met een tas (of murse) vol samples en een pak verhalen en interessante babbels. Tot volgend jaar!

Foto G&M Reserve Strathmill: Chris Lauriers

Reacties