The Whisky Mercenary Littlemill 1992

Paradijselijke huurling
Littlemill lag op de grens van de Lowlands en Highlands in Bowling. De distilleerderij (of beter, wat er van over is) is nu eigendom van Loch Lomond Distillery en kwam op een trieste manier aan haar einde toen de vorige eigenaar in 1994 bankroet ging. Op de koop toe werd Littlemill volledig ontmanteld in 1997 en alsof dat nog niet genoeg was, werd het gebouw vernield in 2004 door een brand. Een bitter einde voor de koningin van de Lowlands…

Jürgen Vromans kennen we in België beter als zijn alter ego ‘The Whisky Mercenary’, een onafhankelijke bottelaar. De man heeft een neus voor betaalbare en kwaliteitsbottelingen (met onder andere een aantal Clynelish uit het gezegende jaar 1997 en een Bunnahabhain uit 1976). In april 2014 bracht The Mercenary een onbekende, 18 jaar oude Speysider en dit pareltje uit 1992 van het betreurde Littlemill uit.


Identiteitskaart

  • Littlemill distillery
  • Single malt21 jaar
  • Ex-bourbon vat
  • 52.9% alcohol
  • Gedistilleerd in 1992, gebotteld in 2014

Proefnotities

Uiterlijk: We moeten niet twijfelen dat dit een ex-bourbon vat is. Zelfs na 21 jaar rijpen, behield de whisky een mooie en vale strogele kleur. De vloeistof laat dunne, maar trage benen na op het glas.

Neus: De typische frisheid uit de Lowlands komt onmiddellijk naar boven. Gras, vanille en jonge witte druiven gaan amandelgebak met suikerglazuur vooraf. Neem er de geur van een kop witte chocolademelk bij en je bent zoet voor de rest van de avond. Vergeet de geurkaarsen met vanille, citroen en perzikensorbet niet!

Een paar druppeltjes water geven de amandelaroma’s wat extra cachet. Een ouderwetse frangipanetaart met een licht medicinaal toetsje. Of fruitthee met mandarijnen.

Smaak: Vers gemaaid gras en vanille zijn opnieuw de dominante aroma’s. De whisky wordt romiger met toetsen van limoentaart en zoete slagroom. Eik, druiven en citroenzeste geven een kleine bittere toets aan het geheel.

Het water maakt een kruidige zoetheid los met de usual suspects van een bourbonvat: gedroogde bananen en kokosnoot.

Finish: Een licht droge afdronk verfrist je smakenpalet voor de volgende slok. Eikschilfers, citrus en gedroogde bananenvlokken.


Littlemill is een van die namen waarvan ik spijt heb dat ik niet eerder een boek over whisky opensloeg om kennis op te doen en deze Champions League spelers te leren appreciëren aan betaalbare prijzen. Mijn eerste ontmoeting met Littlemill (een '91 gebotteld door The Nectar of The Daily Drams en La Maison du Whisky) had een WOW-factor. Deze Mercenary botteling bewandelt hetzelfde pad.

Deze Littlemill uit 1992 belandde in de winkels voor ongeveer €115. Een uiterst redelijke prijs voor een bijna legendarische en gesloten distilleerderij. Soms haat ik mijn eigen koppigheid om niet meer dan €100 uit te geven voor een fles…

Reacties