Berry Bros & Rudd 1996 Benriach

Een fruitmand vol herinneringen

Berry Bros. & Rudd is Engelands oudste wijn-en drankenhandelaar. De zaak werd opgericht in 1698 en is nog steeds gevestigd in hetzelfde pand in St. James Street in London. De winkel met zijn antieke houten interieur is een ware tijdscapsule. Berry Bros. creĆ«erde onder andere de bekende Cutty Sark blend en de Blue Hanger blend. Daarnaast boden ze private whiskybottelingen aan. Sinds 2002 worden deze whisky’s (en een gamma aan andere spirits zoals armagnac en rum) verkocht onder het label Berry’s Own.

Speyside distilleerder Benriach, opgericht in 1897, kan zonder meer een samenvatting genoemd worden van alles wat Schotse whisky te bieden heeft: van de typische zoetere Speyside stijl tot zwaar geturfd, tot driemaal gedistilleerd, tot houtexperimenten met allerlei soorten vaten. Noem maar op en Billy Walker heeft het zonder twijfel al geprobeerd met Benriach. De distilleerderij zelf veranderde meermaals van eigenaar en werd twee keer tijdelijk gesloten in de afgelopen 200 jaar. Toch slaagde het merk erin om zich opnieuw tussen de topmerken van de industrie te positioneren.


Identiteitskaart


  • 1996 Benriach gebotteld door Berry Bros. & Rudd
  • Benriach Distillery, Elgin (Speyside)
  • Gedistilleerd in 1996, gebotteld in 2013
  • 17 jaar
  • Vat #45754
  • 49.7% ABV

Proefnotities



Uiterlijk: De whisky toont alle kenmerken van kwaliteitsdranken: natuurlijke kleur, geen koud-filtering en (hoogst waarschijnlijk) gebotteld op vatsterkte. De kleur benadert nat stro of afgebleekt goud. Trage benen lopen langzaam af langs het glas.

Neus: De eerste aroma’s die vrijkomen zijn die van biscuitkoekjes, zoethout en anijs. Het loont de moeite om de whisky een kwartiertje te laten ademen. Een overweldigend maar gevarieerd aanbod van fruitige geuren stijgt op uit het glas. Abrikozen, groene appels, sinaasappels en bananen. Vers geplukte noten, kaffir limoen, appelmunt, harde peren en rozenblaadjes zorgen voor voldoende kruidig tegengewicht voor de fruitigheid.

Een druppeltje water brengt kaneel en een miniem spoortje rook naar boven.

Smaak: Een zoet, spicy en prikkelend mondgevoel. Zoethout en marshmallows gaan een duet aan met vanille en honing. Opnieuw neemt de typische en aangename fruitigheid van meloen en abrikoos de bovenhand. Citroen en peper tillen de whisky nog net dat niveautje hoger.

Het water accentueert de vanille en de honingachtige zoetheid van rijpe meloen. Het geheel wordt afgerond door wat laurierblad.

Finish: De afdronk is fris, herbaal en een beetje spicy met honing, munt, gerookte peper en een beetje astringent veroorzaakt door bittere eik en zeste van pompelmoes.



Ik stapte Berry’s binnen met een bepaald doel voor ogen: een botteling van het Berry’s Own label als souvenir van een prachtige citytrip. Ik wou mezelf niet beperken tot een bepaald smaakprofiel of regio. De keuze werd snel teruggebracht tot twee flessen: een geturfde Bunnahabhain uit 1989 of deze Benriach uit 1996. Dank aan de vriendelijke medewerker met kennis van zaken (en zijn aanbod om de twee whiskies te proeven) zodat ik mijn keuze kon maken. Dit is een whisky om te koesteren en te delen op speciale gelegenheden.

Als mijn geheugen me niet in de steek laat, kostte deze fles £75. Een eerlijke prijs voor een onvergetelijke trip en shopervaring.



Berry Brothers belandde op mijn lijstje van “absoluut-niet-te-missen-winkels” (samen met Taylor of Old Bond Street en SMWS Greville Street) voor elke trip naar Londen in de toekomst. Note to self: volgende keer een fototoestel meenemen voor het prachtige interieur…



Foto’s uit de winkel: Berry Bros & Rudd

Reacties