Aultmore 25

Aultmore werd voor het eerst gemaakt in 1897. Deze zachte en minder bekende Speysider ontstond in Foggie Moss met een netwerk aan waterbronnen. Het landschap wordt aanzien als een natuurlijke filter, zuivert het water en geeft Aultmore zijn verfijnde karakter.

De 25 jaar oude Aultmore is de top van het vernieuwde gamma (voorlopig toch, er werden al een aantal oudere versies aangekondigd). De 25 jaar oude whisky onderscheidt zich door kleine koperen accenten op het label en elke fles is genummerd.

Is deze even impressionant als hun instapwhisky?




Identiteitskaart

  • John Dewar & Sons (Bacardi)
  • Aultmore Distillery, Keith (Speyside)
  • Single malt 25 jaar oud
  • 46 % alcohol

Proefnotities

Kleur: De natuurlijke kleur balanceert tussen stro en goud. Hij lijkt een tikkeltje lichter dan de 21 jaar oude whisky voor Travel Retail. De whisky laat snelle en dunne benen achter op het glas.

Neus: Zachte oranje gummibeertjes. Rode en gele wijngommetjes springen eruit. Honing en bloemen. Er hangt ook iets van een muskparfum en hars in het glas. Een fijne en uitgebalanceerde fino sherry. Appelsap en citroenmarmelade. Gebakken ananas en pannenkoeken met bruine suiker.
Met water krijg ik nog meer parfumaroma’s. Peperkoek met bloemenhoning en gedroogd hout.

Smaak: De start is romig en kruidig. Banketbakkersroom met eik en witte peper. Likeurpralines en oploskoffie. Een hint van lavendelwodka en zoete appels.
Water maakt de whisky zoeter met bruine suiker. Er steken zelfs wat aardse noten de kop op.

Finish: Een zoete en romige nasmaak. Honing en snoep. Gummibeertjes met een vleugje munt en eucalyptus. Een aangename en warme finish.



Aultmore 25 is een exclusieve, moeilijk te vatten en smaakvolle whisky. Een heerlijk romige complexiteit met veel fruitige aroma’s. Speelt de 12 jaar oude versie in de Premier League, dan mikt deze 25-jarige resoluut op de Champions League.

De whisky is geprijsd aan €422 (bij o.a. The Whisky Exchange). Bacardi mikt met deze whisky op het absolute premium segment van de markt. Ik maak geen deel uit van deze doelgroep en kan dit eenvoudigweg niet betalen. Er zijn echter genoeg mensen die dit wel kunnen en willen betalen, dus…

Mijn advies: koop een fles van de 12 jaar oude Aultmore en spendeer de rest van je geld aan een aantal onafhankelijke bottelingen. Veel meer Aultmoreplezier voor hetzelfde geld!

Bronnen en afbeeldingen: Aultmore

Na het aanvragen van het persbericht kreeg ik door Sophie Donovan van Quercus Communications een sample opgestuurd.

Reacties