Kilchoman 100% Islay

De ultieme vorm van vakmanschap?
Kilchoman is Islay’s kleinste en jongste distilleerderij. Toen Anthony Wills in 2005 met Kilchoman begon, had hij de ultieme vorm van whiskyvakmanschap in gedachten. Van het zaaien van het graan tot het bottelen van de single malt whisky, alles zou op zijn boerderij annex distilleerderij gebeuren.

Het resultaat werd 100% Islay. Of maak hier toch maar 100% Kilchoman van. Het graan groeit op hun boerderij Rockside Farm. Mouten en drogen, mashen en distilleren, rijpen en bottelen. Elke stap van het proces gebeurt onder één dak. Vakmanschap. Punt uit.

Kilchoman is ondertussen al aan zijn vierde editie van 100% Islay toe. De whisky is gebotteld op een iets hoger alcoholpercentage (50% in plaats van de gebruikelijke 46%) dan de Machir Bay en Loch Gorm whisky’s en heeft een lager fenolgehalte, namelijk 25ppm. De mout voor de andere Kilchoman whisky’s wordt ingekocht bij Port Ellen Maltings. Deze heeft een fenolgehalte van 50ppm en heeft daardoor een meer uitgesproken, rokerige smaak.

Identiteitskaart

  • Kilchoman Distillery, Isle of Islay
  • 5 jaar oud
  • 50 % ABV
  • Gedistilleerd in 2009 - gebotteld in 2014
  • First-fill bourbon barrels

Proefnotities

Kleur: De whisky heeft een bleke strogele kleur en laat dunne en trage parels achter op het glas.

Neus: Een verfrissend aroma prikkelt onmiddellijk je neus en onthult zijn verleden van ex-bourbonvaten. Frisse citrus en een typisch maritieme associatie: een zoute zeebries. Roggebrood en kokosnoot. Een vleugje anijs. Meergranenbrood, marshmallows en chocolade.
Een paar druppels water schijnen weinig verandering te brengen qua geuren.

Smaak: Het kerningrediënt, graan, staat centraal op het smakenpalet. Graanbiscuits of cookies met stukjes fruit en vanille. Opnieuw roggebrood met rietsuiker. Of toch maar geroosterd brood. Zoete citroen- en zoethoutsnoepjes.
Water haalt een licht bittere toets van citroenschil naar boven en Betterfood of Vitabiskoekjes.

Finish: Een lange maar zachte finish met granen en witte peper.



Schotlands nationale dichter Robert Burns zou trots zijn op deze whisky. Je hoort hem bijna fluisteren: “Here’s a bottle and an honest friend!”. Een lichte en verfrissende whisky die het perfecte lentegezelschap kan zijn.

De familie Wills doet een uitstekende job op Islay en mag dit jaar de tiende verjaardag van het merk Kilchoman vieren. In mei stellen ze een nieuwe Machir Bay en de vijfde 100% Islay whisky voor.

De prijs voor dit stukje vakmanschap ligt rond de €75 (bij Jurgen’s Whiskyhuis) of £64 (bij The Whisky Exchange).

Info: Kilchoman Distillery.
Afbeeldingen: The Whisky Exchange en My Custard Pie.

Reacties