Single Malt Irish Whiskey 2001

Juweeltje van een smaragdgroen eiland
Ierse whiskey bereikte in de 19e eeuw iets waar we bijna allemaal van dromen: wereldheerschappij. Na de Drooglegging bereikten ze echter nooit meer deze piek en werden de Ieren voorbijgestoken door de Schotten. We moesten tot begin jaren 90 wachten op de eerste tekenen van een renaissance.

Vandaag profiteert Ierland van de wereldwijde whiskyboom. Jack en Stephen Teeling zijn hard aan het werken aan een nieuwe distilleerderij in Dublin. Irish Distillers investeerde tweehonderd miljoen euro in Jameson en de voormalige redder van Bruichladdich, Mark Reynier, opent binnenkort de nieuwe Waterford Distillery.

Nog een teken van de boom van Ierse whiskey is het aantal onafhankelijke bottelingen dat op de markt verschijnt. Velen zijn naamloze single malts (van Bushmills of Cooley). Deze Ierse whiskey werd gebotteld door de Belgische whiskyzaak Jurgen’s Whiskyhuis onder het Uisge Beatha Taigh label.


Identiteitskaart

  • Onbekende Ierse distilleerderij
  • Single malt 13 jaar oud
  • 60 % alcohol
  • Gedistilleerd 27 augustus 2001 - gebotteld 11 december 2014
  • Cask #9787 | 115 flessen

Proefnotities

Kleur: Strogeel van kleur. Zoals graan in de zomer. Trage benen beloven alvast veel goeds voor de structuur.

Neus: Een behoorlijk drukke neus. Zoethoutsnoep, wijngommetjes en honing. Een mengeling van graan en kamperfoelie. Kokosnoot, hazelnoten en walnoten geven hem een zoet en natuurlijk notig karakter. Voeg daarbij wat Nutella en melkchocolade en er kondigt zich een fantastische whiskey aan.
Een paar druppeltjes water versterken de Nutella en chocolade. Wat onrijpe banaan, een lichte hint van cognac en marsepein.

Smaak: Het smakenpalet is aan de ruwe kant bij de eerste slok. Houtschaafsel, havermoutpap en zuurtjes. De licht zure en scherpe smaken maken het best interessant. Hout, kaneelschors en vanille zorgen voor tegenkanting.
Water is quasi onontbeerlijk in deze whiskey. Het loont absoluut de moeite om het alcoholgehalte van 60% wat te reduceren.

Finish: Houterig en mondverwarmend met wat pepers.



Jurgens eerste botteling, een 20 jaar oude Ardbeg, was een topper en deze Ierse whiskey bewandelt hetzelfde pad. Een tikkeltje ruw in het begin maar met een paar druppeltjes water een juweeltje van het smaragdeneiland!

Ik ben niet zo een grote fan van het label, maar de inhoud maakt dit meer dan goed.

De whiskey wordt enkel verkocht bij Jurgens whiskyhuis (en de webshop) voor €81. Update: de whisky staat voor Saint Patrick’s Day in de aanbieding. Dagprijs: €77.

Reacties