Tomatin Fino Sherry cask

Een Spaans experimentje in vier delen

De vier whisky’s uit de Tomatin Cuatro reeks komen van eenzelfde batch spirit die werd gedistilleerd op dezelfde dag. De whisky rijpte gedurende negen jaar in Amerikaanse eiken vaten om dan overgeheveld te worden naar verschillende types van sherryvaten voor een periode van drie jaar. Daardoor ontwikkelden de vier verschillende whisky’s elk hun eigen karakter. Vandaag ga ik van start met de eerste uit de reeks: Fino Sherry cask.

Fino is een bleke en droge sherryvariant en zowat de meest bekende en makkelijkst verkrijgbare. Hij wordt gemaakt van Palominodruiven en rijpt onder een laagje flor. Deze gistlaag voorkomt contact met de lucht en geeft de sherry zijn typisch gist- en zout karakter.

Tijd om de whisky onder de neus te nemen en te kijken welke aroma’s hij erfde van de Fino sherryvaten.


Identiteitskaart

  • Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)
  • Single malt 12 jaar oud
  • 46 % alcohol
  • Gedistilleerd op 15 januari 2001, overgeheveld naar een Fino sherryvat op 29 juni 2011
  • Gebotteld op 20 augustus 2014
  • 9 jaar gerijpt in Amerikaanse eik, 3 jaar finish in first-fill Fino sherry | 1500 flessen beschikbaar

Proefnotities

Uiterlijk: Een gouden whisky die snelle en dunne benen achterlaat op het glas.

Neus: De primaire aroma’s zijn zacht, fris en clean. Frisse citrus, bloemenhoning en kokosnoot. Mettertijd ontwikkelen zich fruitige aroma’s van banaan, ananas, meloen en peren op siroop. Er vindt tevens een licht maritieme evolutie plaats met een snuifje zout. Misschien zelfs eerder zoute nootjes.
Water creëert ruimte voor de citrusaroma’s met een zure toets en wat bitterheid.

Smaak: Op de tong is dit een zoete en fruitige whisky met zelfs wat wijnaroma’s. Een fruitsalade bedruppeld met wijn. Een beetje peper en groene appel.
Water versterkt de groene appel met mout en hout. Gevijzelde peper. Appelflappen met Luikse stroop (een donkere gelatineachtige stroop met appels, peren en dadels). De moutsmaken evolueren naar een ongezoete pap met citruszeste.

Finish: Zoete appels, peper en licht bittere tannines.


De Cuatro reeks is een interessant experiment van Tomatin. Het kan dan wel geïnspireerd zijn op de 12 jaar oude Glenmorangies. Deze zijn eigenlijk de standaard Glenmorangie Original 10yo met een bijkomende finish van 2 jaar in een porto-, sherry- of wijnvat. Tomatin dreef het idee echter nog een stukje verder door een batch spirit op te splitsen in 4 verschillende whisky’s, elk met een eigen specifieke sherryfinish. Een fles uit de Cuatro reeks (12 jaar oud, 46% ABV, zonder filtering of kleuring) kost ongeveer €68.

Als je nog steeds een fles wilt, ben je maar beter snel. Deze zijn reeds enkele maanden beschikbaar en Tomatin bracht slechts 1500 flessen van elke expressie uit. Oh, de marketingafdeling voegde een klein detail toe waardoor je zeker de 4 flessen wil verzamelen. Tenzij je je kan vinden in een fles die vermeldt “fles ¼”… Ik weet dat ik ze dan alle vier zou willen.

Afbeeldingen: Tomatin Distillery

Meer info over Fino sherry: Sherrynotes.com

Reacties