10 whiskyboeken die in je kast moeten staan

Elke zichzelf respecterende whiskyliefhebber heeft wel een aantal boeken over de gouden nectar in zijn kast staan. Als beginner kan de overweldigende keuze - Amazon heeft net geen 3000 boeken over whisky op zijn website - een ondoordringbaar bos van boeken vormen. Ik kan je alvast op weg helpen met mijn tien favoriete boeken over whisky.

Malt Whisky Yearbook - Ingvar Ronde

Ingvar Ronde brengt sinds 2005 jaarlijks zijn Malt Whisky Yearbook uit. Het is een combinatie van interviews, interessante artikels gebaseerd op de actualiteit van de industrie, een overzicht van alle distilleerderijen met up-to-date cijfers en feiten. Daarnaast vind je er een overzicht in van onafhankelijke bottelaars en een stukje met resultaten en prognoses van de whiskyindustrie. Voer voor echte cijfervreters dus.

Beschikbaar via amazon, bol.com en maltwhiskyearbook.com.

Whisky - ed. Charles MacLean

Dit is het ideale beginnersboek (dit was ook mijn eerste boek over whisky). Charles MacLean gidst de lezer in begrijpbare taal doorheen het distillatieproces, hoe whisky best geproefd wordt en biedt een overzicht van alle belangrijke whiskymerken. De gevestigde waarden, Schotland, Ierland, Japan en de Verenigde Staten, komen uitgebreid aan bod. Er is ook ruimte voor o.a. Zweden, India, België,… Bovendien is het een rijk geïllustreerd boek voor plaatjesjagers.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

The Whisky Distilleries of the United Kingdom - Alfred Barnard

Alfred Barnard’s klassieke werk uit 1885 is allesbehalve vergeten. Het boek is een ware teletijdmachine naar de glorieperiode van het Victoriaanse tijdperk. Barnard trok in opdracht van Harpers Weekly Gazette door Schotland, Engeland en Ierland en beschrijft zijn reizen naar en bezoeken aan het merendeel van de distilleerderijen. Nota bene in een tijd waarin bezoekerscentra nog niet eens bestonden. Het boek staat vol cijfermateriaal dat erg interessant is om te vergelijken met het Malt Whisky Yearbook. Er staan trouwens prachtige schetsen en advertenties “uit de oude doos” in. En dat mag u gerust letterlijk nemen.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

Whisky The Manual - Dave Broom

Dave Broom kennen we voornamelijk als auteur van ‘Whisky: De wereldatlas’. In 2014 bracht hij echter ook een minder conventioneel boek uit. Hierin gaat hij op zoek hoe mensen over de hele wereld van whisky genieten en dat is niet enkel puur of on the rocks… Bereid je voor op combinaties zoals Bowmore met kokoswater en Glenfarclas met groene thee. Veel meer een doe-boek dan een leesboek.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

The Science and Commerce of Whisky - Ian Buxton & Paul Hughes

Ian Buxton en Paul S. Hughes schreven dit boek met de vergevorderde whiskyliefhebber in gedachten. Deel 1 behandelt het productieproces tot in de kleinste details. Enige kennis van chemie of een computer met Wikipedia en Google in de aanslag zijn absoluut aangewezen. Deel twee is een stuk lichter en gaat over de commerciële kant van de whiskyindustrie. Zo komen o.a. de vier klassieke marketing P’s en de rol van sociale media aan bod.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

Peat, Smoke and Spirit - Andrew Jeffords

Dit boek van Andrew Jeffords is ondertussen al meer dan 10 jaar oud. Het is geen whiskyboek puur sang maar een allesomvattende reis naar de koningin van de Hebriden: het Isle of Islay. Elk hoofdstuk over een distilleerderij wordt afgewisseld met een stuk over het ontstaan van het eiland, de geografie, de talrijke scheepswrakken,… De ideale voorbereiding van een snoepreisje.

Beschikbaar via amazon.

Let me tell you about whisky - Gavin D. Smith & Neil Ridley

Dit is nog zo’n ideaal startersboek. Neil en Gavin leggen de verschillende distillatieprocessen uit aan de hand van een tekening die bij veel beginners een aha-momentje zal teweeg brengen. Ze gaan vervolgens verder op hun elan met korte stukken over de leeftijd van whisky, foodpairing en sigaren, het correcte glas,… Een tochtje doorheen alle Schotse regio’s en de rest van de wereld ontbreekt natuurlijk niet. Telkens reiken ze een aantal representatieve whisky’s aan om te proberen.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

1001 whisky’s die je geproefd moet hebben - ed. Dominic Roskrow

Dit bijzonder lijvig boek bevat, zoals de titel laat vermoeden, 1001 whisky’s uit nagenoeg elk land. De proefnotities zijn vrij summier maar het boek staat tjokvol interessante en leuke trivia over de whisky’s en de merken erachter. Er staan trouwens meer dan 800 kleurenfoto’s in van flessen, labels, distilleerderijen en vintage advertenties.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

Whisky & Jazz - Hans Offringa

Hans Offringa schreef dit boek in 2009 en het kreeg ondertussen een vervolg met de ‘Klank en drank’ trilogie (over jazz, blues en reggae). De schrijver neemt 10 jazzmuzikanten en 10 distilleerderijen onder de loep om vervolgens jazz met whisky te blenden. Zo koppelt hij onder andere de geniale Miles Davis aan Bruichladdich. Twee onvermoeibare duizendpoten die zichzelf telkens opnieuw heruitvonden.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

Distilled - Neil Ridley & Joel Harrisson

Dit is andermaal geen echt whiskyboek meer. Neil en Joel, meesterbreinen achter de Cask Strength blog, nemen je mee op een geestrijke trip doorheen nagenoeg alles wat gedistilleerd wordt en drinkbaar is. Gin, wodka, tequila, rum, grappa en cognac. Niets blijft onaangeroerd. En whisky natuurlijk. Doorheen het boek vind je ook nog wat recepten, doe-het-zelf-ideetjes en interviews met producenten van de betere geestrijke drank.

Beschikbaar via amazon en bol.com.

Andere boeken die het vermelden waard zijn: The Legend of Laphroaig, Raw Spirit, Malt Whisky Companion, Stillhouse Stories Tunroom Tales.

Reacties