Chapter 7 Glentauchers 1996

Genieten van een dessert in de Tiroolse bergen
De Zwitserse onafhankelijke bottelaar Chapter 7 lijkt bezig aan een stevige opmars in de whiskywereld. Dit eenmansbedrijfje van Selim Evin bracht ondertussen al 5 single casks uit en heeft nog één en ander in petto voor dit jaar. De trendy zwarte dozen breken met de klassieke stereotypes verbonden aan Schotse whisky en zijn een homage aan de Zwitserse designschool.

Zowel de Allt-a-Bhainne als de Glen Keith waren reeds veelbelovend. Chapter 7 bottelde opnieuw een ex-bourbon single cask uit Speyside van een minder bekende distilleerderij. Men zou bijna denken dat dit het handelsmerk aan het worden is. Benieuwd hoe deze Glentauchers scoort?


Identiteitskaart

  • Glentauchers Distillery, Keith (Speyside)
  • Gebotteld door Chapter 7
  • Single malt 18 jaar oud
  • 48.3% alcohol
  • Gedistilleerd in 1996 - Gebotteld in 2014
  • Ex-bourbon barrel #3609 | 173 flessen

Proefnotities

Kleur: Deze Glentauchers van Chapter 7 heeft een vale gele kleur (vergelijkbaar met de Glen Keith van dezelfde bottelaar). De heerlijk dikke en trage benen op de rand van het glas zijn hopelijk de voorbode van een romige textuur.

Neus: De neus start veelbelovend met mineralen en bourbon-fruitigheid. Meloen en banaan. Witte chocolade met passievrucht. Een lekkere panna cotta en kokosnoot. Een lichte hint van citrus. Bergamot misschien?

Met water is een hoofdrol weggelegd voor kokosnoot. Ik zou bijna zeggen een Bounty maar dan met witte chocolade. Balsa hout en kruisbessentaart.

Smaak: De romigheid die beloofd werd is zeker aanwezig in de mond. Een krachtige uitbarsting van fruit. Geplette banaan met Vitabiskoek en een flinke dosis sappige eik.

Water brengt de mineralen terug en gedroogde kokosschilfers. Hout, peper en gebakken banaan.

Finish: Een vrij lange finish met die heerlijke minerale toets. De sappige en romige smaken blijven bijna kleven in je mond. Naar het einde toe zit er zelfs nog een zweem van gele Haribobeertjes in.



Ik ben een grote fan van deze Glentauchers. Voor mij is dit zelfs de beste Chapter 7 tot nu toe. Hij verbergt misschien een beetje zijn leeftijd, maar maakt dit ruimschoots goed met een heerlijk romige textuur. Een waardig hoofdstuk in het boek van Chapter 7!

De meeste van de 173 flessen hebben ondertussen al een eigenaar. Op whiskysite.nl vind je er nog eentje terug, weliswaar aan de ietwat prijzige kant. Reken op €125 (voor een 18-jarige). Misschien vind je nog wel een gunstiger geprijsde fles in een van de speciaalzaken. En in dat geval verdient hij zeker een kans.
Update: Jurgen’s Whiskyhuis heeft deze Glentauchers in zijn webshop voor €118.



Productfotografie: Figee.ch

Een reviewsample werd opgestuurd door Chapter 7. Bedankt voor het staaltje, Selim!

Reacties