Tomatin Cuatro Manzanilla

Een dagje Sanlúcar met een whisky in de hand

image
De vier whisky’s uit de Cuatro reeks komen van dezelfde batch spirit en werden op dezelfde dag gedistilleerd. De whisky rijpte 9 jaar in Amerikaanse eiken vaten en werd dan overgeheveld voor drie jaar naar 4 verschillende types van sherryvaten. Het resultaat zijn vier totaal verschillende whisky’s, die een eigen karakter ontwikkelden. Vandaag is de Manzanilla finish aan de beurt.

Manzanilla is een speciale en lichte variëteit van Fino sherry en wordt enkel gemaakt rond de haven van Sanlúcar de Barrameda. Net zoals Fino sherry wordt deze gemaakt van Palomino druiven en rijpt hij onder een gistlaagje (flor). Het laagje flor is dikker dan bij een normale Fino sherry en verhindert dus het contact met de lucht. Manzanilla wordt gekenmerkt door droge, zoute en maritieme aroma’s.

Hoog tijd om deze Manzanilla whisky te vergelijken met de eerste Tomatin Cuatro.


Identiteitskaart

  • Tomatin Cuatro Fino sherry cask finish
  • Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)
  • Single malt 12 jaar oud
  • 46 % alcohol
  • Gedistilleerd op 15 januari 2001, overgeheveld naar een Manzanilla sherry vat op 29 juni 2011
  • Gebotteld op 20 augustus 2014
  • 9 jaar gerijpt in Amerikaanse eik, 3 jaar finishing in first-fill Manzanilla sherryvat | 1500 flessen

Proefnotities

Kleur: Een gouden whisky die een fijn olielaagje achterlaat op het glas.

Neus: De eerste keer ruiken onthult aroma’s van noten, eucalyptus en gecondenseerde melk. Fruitige toetsen van meloen en rood fruit geven hem iets zoetzuur. De noten evolueren naar gesuikerde en zoute pinda’s. Af en toe duikt er wat gedroogd gras op.

Een druppeltje water voegt frisse citrus en vanille-citroen crème toe.

Smaak: Een zoete en kruidige whisky op de tong. Peper en pepermunt. Wat kaneel, tabak en gedroogd fruit. Opnieuw citrus maar nu zijn het veeleer citroen- en sinaasappelsnoepjes.

Met water krijg ik wat bijenwas en komen de notige aroma’s weer bovendrijven met bittere chocolade.

Finish: De afdronk start droog met walnoten, peper en gemalen kruiden. Gekonfijte citrusschil zorgt voor een zoete toets.



Misschien verklap ik hier al iets teveel, maar deze Manzanilla gefinishte Tomatin eindigde op de eerste plaats tijdens de Tweet Tasting vorig jaar. Voor mezelf toch een beetje een verrassing aangezien ik geen grote fan ben van de Fino en Manzanilla sherrystijl. Maar als finishing touch voor een lichte Highland whisky kan ik dit best wel smaken. Sterker nog, ik verkies nu Manzanilla boven Pedro Ximenez of Oloroso.

De Cuatro reeks is een interessant experiment. Misschien is het geïnspireerd op de reeks 12 jaar oude whisky’s van Glenmorangie. Deze reeks is in wezen een klassieke 10 jaar oude Glenmorangie die een finish van twee jaar krijgt op een sherry-, porto- of wijnvat. Tomatin ging nog een stapje verder met het idee door een batch spirit op te splitsen in 4 verschillende whisky’s met een specifieke sherryfinish.

Een fles uit de Cuatroreeks (12 jaar oud, 46% alcocol, ongekleurd en niet koud-gefilterd) kost ongeveer €68.

Als je er nog eentje wilt, ben je best heel snel. Ze zijn al een tijdje op de markt en Tomatin bracht slecht 1500 flessen van elke finish uit.

Afbeelding: Tomatin Distillery

More information on Manzanilla sherry: Sherrynotes.com

Reacties