Ardbeg Auriverdes

Voetbalkoorts op Islay
Vandaag eindigt Feis Ile, de jaarlijkse whiskyhoogmis op Islay. Traditioneel is dit ook de dag waarop Ardbegfans, verzamelaars en snelgeldverdieners staan aan te schuiven aan de Ardbeg Embassies om de nieuwste hypewhisky Perpetuum van het merk in te slaan.

Vorig jaar stond Ardbeg Day volledig in het teken van voetbal (het was een wereldbekerjaar tenslotte), dus gingen de marketingjongens voluit. De gouden (auri) drank in de klassieke groene flessen (verde) kreeg een Portugese naam die rechtstreeks refereert naar de Braziliaanse voetbalploeg en her en der werden moddervoetbalwedstrijden georganiseerd. Men zou bijna vergeten dat Ardbeg Day rond whisky draait….


De whisky rijpte in ex-bourbonvaten met speciaal getoaste deksels. Een deksel werd licht getoast om vanillearoma’s op te wekken, het andere deksel werd hevig geschroeid om koffiearoma’s los te weken. Mag de whisky in de fles met trots de naam Ardbeg dragen?

Identiteitskaart

  • Feis Ile editie 2014
  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • Vintage 2002
  • 49.9% ABV
  • Gedistilleerd in 2002 - gebotteld in 2014
  • Ex-bourbonvaten met getoaste deksels | 6660 flessen

Proefnotities

Kleur: Ardbeg zit alvast goed met de kleur. Auriverdes heeft een gouden gloed en laat snelle en dunne benen achter op het glas.

Neus: Deze Ardbeg start vrij gesloten. Vers geroosterde koffiebonen en vanille. Toastbrood met pickles. Een lichte rokerigheid komt stilaan bovendrijven. Vanillecrème en geroosterde venkel- en kardemonzaadjes. Een lichte hint van bandenrubber en epoxyhars. Wat vettige witte chocolade.
Een druppeltje water geeft me rubberen handschoenen en zoete, fruitige aroma’s. Bananen en meloen. Honing en een licht bittere toets van walnoot.

Smaak: Auriverdes’ textuur is licht en prikkelend. Dit is onmiskenbaar Ardbeg. Groene pepers, romige koffie en knapperig hout. Een licht bittere hint van pompelmoes. De rook breekt nu pas echt door.
Water voegt roggebiscuit met walnoten, fruit en koude koffie toe.

Finish: Brood met melkchocolade en witte chocolade overgoten met koffie. De finish blijft lang nazinderen.



Prijs £70 / €110 en meer

Toen ik vorig jaar één van de Belgische Ardbeg Embassies bezocht was ik behoorlijk teleurgesteld. De prijzen bleken een pak hoger dan in onze buurlanden. De lanceringsprijs in de Embassies was €130. Andere winkels waren zelfs verplicht tot koppelverkoop. Het was goedkoper om naar Nederland te rijden of online bij La Maison du Whisky te bestellen en verzending te betalen. Het evenement zelf was ook maar middelmatig te noemen. Een geit met de letter A op de rug geschilderd in de winkel zetten en af en toe een whisky in plastic bekertjes serveren… Ik was even snel terug thuis, zonder de Auriverdes zelfs maar geproefd te hebben. Mijn sample bestelde ik dan een paar maanden later. Einde van het geklaag.

Ondanks alle marketinghype, leverde Ardbeg toch alweer een knappe whisky af. Hij staat een trapje hoger dan de 10 year old en de Ardbog. De neus mag dan misschien niet instant-Ardbeg zijn, maar zit tjokvol aroma’s. De lichte textuur en het behoorlijk complexe en rokerige smakenpalet maken dit een ware Ardbeg.

P.S. Mijn sample kwam van bij The Bonding Dram.

Reacties