Old Particular Laphroaig 14

De hemel bevindt zich op 55°37'47.5896 N, 6°9'13.0716 W
Feis Ile 2015 is volop bezig en Fred Laing en zijn Douglas Laing crew organiseerden de afgelopen dagen een aantal tastings op het magische whiskyeiland Islay. Om het Festival of Malts and Music te herdenken, brachten ze een speciale Feis Ile whisky uit: een single cask Laphroaig gebotteld onder het Old Particular label.

Genoeg gepalaverd, whisky proeven!

Identiteitskaart

  • Douglas Laing Feis Ile 2015 botteling
  • Laphroaig Distillery, Port Ellen
  • Single malt 14 jaar oud
  • 48.4 % ABV (gereduceerd)
  • Gedistilleerd in februari 2001, gebotteld in februari 2015
  • refill sherry butt DL 10694 | 636 flessen

Proefnotities


Kleur: Een mooi gouden korenkleur. Trage benen vormen zich op het glas als je geduldig bent. De whisky is behoorlijk kleverig en laat kleine pareltjes achter op het glas.

Neus: Het is niet nodig om je neus diep in het glas te duwen. Een paar seconden nadat je het glas uitgeschonken hebt, vult de kamer zich met een heerlijk (en typisch Laphroaig) parfum. De kenmerkende turf en teer zijn onmogelijk te missen. Een mengeling van geplette frambozen en zachte Haribo fruitbeertjes. Zoete eucalyptus en nog zo’n handelsmerk van Islay whisky’s: steriel verband en ontsmettingsmiddel. Na een tijdje krijg ik meer aardse aroma’s binnen. Denk aan natte potgrond en heide. En een lichte toets van donkere chocolade en noten.
Een paar druppeltjes water onthullen sappige bloedsinaasappels voor mij.

Smaak: Het mondgevoel is olie-achtig en warm. Geroosterd hout en steriele pleisters. Zoete rode vruchten en een lichte zilte noot van zeewier. Opnieuw aardse turfaroma’s. In zout gekonfijte citroen.
Water geeft een extra boost aan de peperige turf en maakt een perzikachtige zoetheid los.

Finish: Gezouten citroen, rook, eucalyptus en as domineren de lange afdronk. Een whisky die als het ware schreeuwt: meer!


Wauw! Dit is opnieuw een top sherryvat van Laphroaig. Ik had al een zwak voor de combinatie van refill sherryvaten en de aardse turfsmaken van Laphroaig en deze maakt het alleen maar erger (of beter, hoe je het bekijkt). De zoete toetsen matchen wonderbaarlijk mooi met de turf en licht maritieme aroma’s.

Een whisky die een glimlach op je gezicht tovert. En je wederhelft doet afvragen hoe het met je mentale gezondheid gesteld is…

Prijs: £89 / €125 of meer.


Een sample (en een aantal andere goodies) werd opgestuurd door de sympathieke mensen van Douglas Laing. Bedankt Jenny!

Reacties