Tomatin Cuatro Oloroso

Spaans dessertenbuffet met Christmas cake
De vier whisky’s uit de Cuatro reeks komen van eenzelfde batch spirit, gedistilleerd op dezelfde dag. De whisky rijpte negen jaar in Amerikaanse eiken vaten en werd dan opgesplitst in vier verschillende types van sherryvaten. Het resultaat zijn vier whisky’s met een uniek karakter. Vandaag is het de beurt aan nummer drie uit de reeks: de Oloroso sherrystijl.


Oloroso sherry is een totaal andere stijl. De basiswijn wordt versterkt tot minstens 18% ABV. Dit voorkomt dat de aanwezige gist een laagje flor kan vormen. De wijn wordt zo blootgesteld aan de lucht en zal oxideren gedurende zijn verblijf in het vat. De resulterende sherry is een droge, iets sterkere en ronde wijn.

Hoe doet deze Oloroso gefinishte whisky het ten opzichte van zijn twee blekere broertjes?

Identiteitskaart

  • Tomatin Cuatro Oloroso sherry cask finish
  • Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)
  • Single malt 12 jaar oud
  • 46 % alcohol
  • Gedistilleerd op 15 januari 2001, overgeheveld naar een Oloroso sherryvat op 29 juni 2011.
  • Gebotteld op 20 augustus 2014
  • 9 jaar gerijpt in Amerikaanse eik, 3 jaar gefinisht in first-fill Oloroso sherryvaten | 1500 flessen

Proefnotities

Kleur: Het gebruik van ex-Olorosovaten is duidelijk zichtbaar. De whisky is onmiskenbaar donkerder van kleur met een schijn van oud goud. De whisky walsen laat trage en sierlijke benen achter op het glas.

Neus: Scherp en zoet op de neus met veel klassieke sherryinvloeden. Sinaasappels, amandelen, vanille, marsepein en gedroogd fruit. Zoethout en fruitsnoepjes. Na een tijdje wordt het gedroogde fruit meer uitgesproken. Een beetje zoals in een heerlijke Christmas cake.

Water geeft het geheel een toets van rijstpudding met kardemon, vanille, munt en geroosterde walnoten.

Smaak: De sinaasappelaroma’s ontwikkelen zich verder. Sevilla sinaasappelsaus, honing en zoethout. Zoete en sappige peren overgoten met donkere en bittere chocolade.

Een druppeltje water brengt de met vanille en kardemon geïnfuseerde rijstpudding. Zoete maraschinokersen en een toetsje munt.

Finish: De afdronk is zoet en stroperig. Warme melk met honing, munt en vanille.



Oloroso gerijpte of gefinishte whisky’s hebben altijd een streepje voor bij mij. Ze hebben die zoete aroma’s van gedroogd fruit zonder ooit té te zijn (Ook al ben ik een zoetekauw.). Tomatin leverde knap werk af met de Cuatro reeks en deze Oloroso finish is een van de betere Highlands whisky’s uit het pak.

De Cuatro reeks is een interessant experiment. Geïnspireerd op de Glenmorangie 12 reeks, pushte Tomatin het idee nog een stuk verder. Ze splitsten de spirit van één batch spirit op over 4 verschillende types van sherryvaten. Een fles uit de Cuatro reeks (12 jaar oud, 46% ABV, natuurlijke kleur en niet koud-gefilterd) kost ongeveer €68.

Als je nog een fles wil zal je heel snel moeten handelen. Ze zijn al een tijdje op de markt en Tomatin bottelde slechts 1500 flessen van elke whisky. De marketing zorgde voor een klein detail dat verzamelaars wel alle vier de flessen in huis moeten halen. Op elke fles staat hier immers “fles 3/4″… Ik zou ze dus alle vier moeten hebben….

Afbeeldingen: Tomatin Distillery

More information on Oloroso sherry: Sherrynotes.com

Reacties