Tomatin Cuatro Pedro Ximenez

Eindelijk tijd voor dessert!
Het verhaal van de Tomatin Cuatro reeks kennen we ondertussen. Een batch spirit werd na 9 jaar op ex-bourbonvaten overgeheveld naar 4 verschillende types van sherryvaten gedurende drie jaar. Het resultaat zijn vier whisky’s: Fino, Manzanilla, Olooroso en Pedro Ximenez.

Vandaag is het de beurt aan het laatste vat: de stroperige zoete PX.

Pedro Ximenez sherry is een dikke siroperige dessertwijn. De druiven worden ofwel gedroogd in de zon, ofwel zeer laat op het seizoen geplukt. Zo bevatten ze veel meer suiker. Het leeuwendeel van de productie vindt plaats in Montilla-Moriles, net buiten Jerez. Maar aangezien de wijn rijpt in de Jerez regio mag het wél de benaming sherry dragen.

Hoe doet deze whisky met PX finish het ten opzichte van de vorige drie?

Identiteitskaart

  • Tomatin Cuatro Pedro Ximenez sherry cask finish
  • Single malt 12 jaar oud
  • 46 % ABV
  • Gedistilleerd op 15 januari 2001, overgeheveld naar een PX sherryvat op 29 juni 2011.
  • Gebotteld op 20 augustus 2014.
  • 9 jaar gerijpt in Amerikaanse eik, 3 jaar gefinisht in first-fill Pedro Ximenez sherryvaten | 1500 flessen.

Proefnotities

Kleur: Hoe donkerder de sherry, hoe donkerder de whisky. Deze expressie is de donkerste van de vier. De kleur benadert oud goud en de whisky zelf laat dikke en trage tranen achter op het glas.

Neus: Deze whisky is een pak zoeter dankzij de invloed van de PX-vaten. Honing en marsepein met sultanarozijnen en amandellikeur. Chocolade en kersen bedruipt met golden syrup (de Engelse versie van onze kandijsiroop, maar dan bleker). Een zak snoepgoed.

Een paar druppels water lijken weinig invloed te hebben. De whisky lijkt een heel klein beetje kruidiger. Een extra snuifje peper tilt de whisky een niveautje hoger.

Smaak: De zoete smaken komen niet echt als een verrassing. Karamel en gesuikerde amandelen. Venkelzaad en peper. Botermelk met druivensuiker. Zwarte thee met bijenwas.

Water geeft hem een hint van peper en zoethout.

Finish: Een warme en kruidige finish die langzaam evolueert naar een bittere finale. Groene thee met hop.


Tomatin verrichtte knap werk met de Cuatro reeks. Een fles kost ongeveer €68. Het PX-vat gaf de whisky, zoals verwacht, een hoop zoete aroma’s en smaken. Een paar druppeltjes water doen wonderen voor het smakenpalet met het losmaken van kruidige smaken.

Als je nog een fles wil, ben je beter heel snel. Ondertussen is deze release al meer dan een half jaar op de markt en Tomatin voorzag 1500 flessen van elke expressie. En het marketingdepartement voorzag een klein detail op de flessen om verzamelaars te lokken. Op elke fles uit de reeks staat immers 4/4…

Afbeeldingen: Tomatin Distillery

Meer informatie over Pedro Ximenez sherry: Sherrynotes.com

Reacties